Brnabić: Broj respiratora je državna tajna

Vesti 12. mar 202012:00 > 12:39
Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Broj respiratora u Srbiji tretira se kao državna tajna, rekla je premijerka Ana Brnabić i dodala da je tako u svim državama. Nabavka novih aparata za ventilaciju pluća je da bi sistem bio "200 posto siguran", istakla je ona.

Upitana koliko Srbija ima respiratora, premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije odgovorila: „Ja vam kažem da ima dovoljno“.

POVEZANE VESTI

Isto je juče na konferenciji rekao i predsednik Aleksandar Vučić, da bi Ministarstvo zdravlja kasnije raspisalo hitnu nabavku 15 respiratora. Premijerka objašnjava da se nabavka odvija za svaki slučaj, a ne zato što ovih aparata nema dovoljno.

„To što ćemo nabavljati još je za svaku sigurnost i svaku eventualnost, zato što želimo da budemo dvesta posto sigurni. Srbija ima dovoljno. Juče je predsednik Vučić pitao ljude iz zdravstva da li može da kaže brojeve i oni su mu rekli da ne može javno da se govori o brojevima“, kazala je Brnabić.

Ona je zamolila građane da imaju poverenje u „zdravstvo, predsednika i državne organe“.

Uskoro pravilnik o postupanju kompanija

Premijerka Srbije najavila je i da će brzo biti poznat pravilnik kako da postupaju kompanije koje imaju zaposlene u izolaciji, odnosno samoizolaciji, zbog koronavirusa i da će Privredna komora Srbije (PKS) imati posebnu liniju sa takvim informacijama za privredu.

„Naći ćemo rešenje, ima različitih industrija, različiti sektori privrede će se različito ponašati, zato što imaju različite opcije na raspolaganju“, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u zgradi Vlade.

Prema njenim rečima, u nekim sektorima privrede potpuno je u redu da ljudi rade od kuće – sektoru usluga, informacionih tehnologija, čak i nekih javnih preduzeća, jer to takva tehnologija omogućava pa su jednako produktivni, dok će neki drugi sektori raditi drugačije.

„Danas ćemo sa PKS napraviti pravilnike za sve sektore i kompanije. Mi ćemo sesti i sa sindikatima i videti kako zajedno možemo da radimo“, rekla je Brnabić.

Ona je naglasila, više puta, da nema mesta za paniku i zahvalila gradjanima što se odgovorno ponašaju i ne kupuju panično, a kako je dodala nema razloga da neki kupuju „prekomerno“ maske, dezinfekciona sredstva.

Predsednik PKS Marko Čadež je istakao da se već prave komparativna iskustva kako je postupljeno u drugim zemljama i najavio je sastanak sa poslovnim asocijacima koje su u Srbiji.