Vlatković Odavić: Đinđićeve ubice nisu računale na uvođenje vanrednog stanja

Vesti 12. mar 202011:00 > 11:03
N1

Politička pozadina ubistva premijera Zorana Đinđića je potpuno neosvetljena i 17 godina kasnije, a nije otkrivena ni uloga bezbednosnih struktura i policije, kazala je u Novom danu novinarka Insajdera Senka Vlatković Odavić, govoreći o dokumentarnoj emisiji "Dovršen plan", čiji drugi deo se emituje večeras na Televiziji N1.

„Svim sagovornicima iz prvog dela je zajedničko da pre ubistva premijera ga očito nismo dobro razumeli, da je ceo sistem podbacio. U pozadini ubistva nije otkrivena uloga bezbednosnih struktura, policije. Čini mi se da je to ključ“, ističe novinarka Insajdera.

POVEZANE VESTI

Sudija Maja Kovačević rekla je da je plan ubica bio da posle atentata nastupi opšti haos u državi. Goća Novog dana objašnjava da se to nije desilo jer je uvedeno vanredno stanje, na šta nisu računali.

„To je nešto sa čim se nije računalo, nije se računalo da se sistem tako brzo organizuje i krenula je akcija Sablja, pre toga bila akcija Svedok koja je prerasla u akciju Sablja. Bila je trka sa vremenom, krenula je borba protiv orgnaizovanog kriminala, i akcija Svedok prešla je u akciju Sablja. To je momenat u kojem nam se čini sa ove distance zašto nije došlo do haosa“, ističe Vlatković Odavić.

Prvi deo emisije završava se ubistvom, a drugi deo baviće se svim onim što se narednih 17 godina – suđenjem, opstrukcijama, pritiscima I kako kaže gošća Novog dana – da li je plan dovršen.  

Drugi deo dokumentarne emisije „Dovršen plan“ emituje se večeras na TV N1 u 21 sat.