Ratko Mladić ide na operaciju

Vesti 11. mar 202020:44 > 20:46
REUTERS/Peter Dejong/Pool

Ratko Mladić (78) uskoro će biti podvrgnut operaciji "otklanjanja polipa na debelom crevu", zbog čega je Apelaciono veće međunarodnog suda u Hagu odložilo usmenu raspravu o žalbama na prvostepenu presudu, saopštio je taj sud.

Rasprava je odložena do daljeg, odnosno dok se Mladić ne oporavi od operacije. Termin operacije je u objavljenoj odluci redigovan za javnost.

Apelaciono veće je odluku zasnovalo na izveštaju lekara da je „operacija neophodna da bi se, sa 100 odsto tačnosti, uklonio veći polip“, kao i „sprečilo da se benigni polip razvije u maligni“. Sudije su citirale i konstataciju lekara da je „važno veoma pažljivo planirati operaciju s obzirom na poznata pridružena oboljenja i njegovu (Mladićevu) relativnu slabost“.

POVEZANE VESTI

Haško tužilaštvo tražilo je da Apelaciono veće preispita ovu odluku, ali su sudije taj zahtev odbile kao neosnovan.

Mladićeva odbrana prethodno je zahtevala da rasprava o žalbama bude odložena za najmanje šest nedelja, a da do tada medicinski veštaci utvrde da li je Mladić sposoban da učestvuje u procesu.

Odbrana se pozvala na lekarske izveštaje o Mladićevim „spoznajnim (kognitivnim) poremećajima, predstojećoj operaciji, potencijalnom novom moždanom udaru (o kojem prethodno nije bilo izveštaja) i o drugim pitanjima bitnim za sposobnost generala Mladića da učestvuje u zasedanjima suda“.

Branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić naglasili su da je, stoga, neophodno da o Mladićevoj sposobnosti da učestvuje u procesu bude održana rasprava pred Apelacionim većem sudskog Mehanizma na kojem bi mišljenje o tome dao „multidisciplinarni lekarski tim“.

Pre nego što se, u leto 2011, našao u pritvoru u Sheveningenu, general Mladić je, po nalazima lekara, bio preživeo tri moždana udara. Za vreme provedeno u pritvoru, bio je podvrgnut terapijama i manjim intervencijama, a jednom prilikom se u sudnici zahvalio sudu što mu je spasao život.

Odbrana je, tokom celog procesa, ukazivala da se Mladićevo zdravstveno stanje pogoršava i da postoji rizik od fatalnog moždanog udara. Izveštaji sudskih lekara, s druge strane, govorili su da je Mladićevo zdravlje zadovoljavajuće i pod kontrolom, kao i da mu se pruža sva potrebna medicinska nega.

Prvostepenom presudom, Haški tribunal je 22. novembra 2017. Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Na tu presudu, žalbe su uložili Mladićevi branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić, ali i tužioci.