Izveštaj o "falkonu": Nenamerno izvlačenje predkrilaca

N1

I prosuta kafa, i kaiš ručnog sata kopilota, ali i gašenje motora usled poniranja - sve se to desilo na letu predsednika Nikolića za Vatikan, stoji u konačnom izveštaju Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva uradio je konačni izveštaj o incidentu na vladinom avionu „falkon“, kojim je predsednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo da otputuje u Vatikan. „Došlo je do gašenja motora, usled nenamernog izvlačenja predkrilaca“, navodi se u izveštaju.

„Na avionu registarske oznake YU-BNA, na letu ka Rimu je usled nenamernog, iznenadnog izvlačenja predkrilaca (SLOTs), aktiviranjem prekidača u slučaju nužde (Emergency SLOT SWITCH), pri komandovanom poniranju, od strane vođe vazduhoplova (PIC) došlo do gašenja motora broj 3 (engine flame out)“, navodi se u saopštenju Direktorata.

Podsetimo, u izjavama pilota i kopilota navedeno je da je došlo do prosipanja male količine kafe u zoni kvadranta slota usled turbulencije, a zatim je kopilot počeo da briše salvetom deo posut kafom i tom prilikom slučajno aktivirao „emergency slot extension“ prekidač.

PROČITAJTE I:

Direktorat navodi da je gašenje motora posledica nedovolјne količine goriva u menjanju vertikalnog nagiba aviona, a uzrokovano slabijim pritiskom gorivne pumpe od potrebnog za taj režim rada motora. Avion nije pretrpeo nikakva oštećenja usled izvlačenja predkrilaca pri većoj brzini (slot overspeed extension), što je utvrđeno pregledom aviona istog dana.

„Gorivna pumpa je posle testiranja celog gorivnog sistema (pumpa, FCU, vodovi) zamenjena u Bazelu u ovlašćenom servisu Jet Aviation i nakon provera na zemlјi i potom na povratnom letu, avion je sleteo u Beograd potpuno ispravan“, navodi se u izveštaju.

Direktorat navodi da će, kao tehnička korektivna mera od strane Avio službe Vlade RS, a prihvaćena od strane DCV, biti sproveden preporučeni Servis Bilten, kojim će se promeniti prekidač za izvlačenje predkrilaca u slučaju nužde, što sprečava mogućnost nenamernog aktiviranja istog, što se događalo kod više operatera na ovom tipu aviona.

Dozvole letačkog osoblja, vođe vazduhoplova i kopilota, bile su suspendovane i oni su u obavezi da ispune uslove iz rešenja o suspenziji, navodi se u izveštaju.

Opširnije u prilogu Jelene Zorić:

Pročitajte ceo izveštaj: