Desničarski skupovi kvare dobru sliku Srbije o prijemu migranata

Vesti 11. mar 202010:25 > 10:37
N1

Nije dobro da kvarimo dobru sliku u odgovoru na migrantsku krizu koju je Srbija o sebi poslala u svet, ocenili su Ivan Lalić, suosnivač humanitarnog centra Miksalište i Ivan Gerginov iz Komesarijata za izbeglice.

Pre tri dana, u nedelju, desničarska udruženja, među kojima i učesnici takozvanih „narodnih patrola“, koje su ranije presretale i zastrašivale migrante u centru Beograda, protestovali su protiv migranata i izbeglica. Organizovana je i šetnja od Vlade Srbije do Savamale, dela grada gde određeni broj migranata boravi.

Organizatori su tada naveli da su, zabrinuti „zbog mogućeg naseljavanja migranata u Srbiji i vraćanja nazad onih koji su prošli kroz Srbiju“. Tokom govora su poručili „ako država i policija ne mogu da zaštite državu, mi ćemo“.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić rekao je da su antimigrantski protesti koji su organizovani u centru Beograda velika bruka i sramota za Srbiju, ali da ga činjenica da se mali broj ludi okupio na protestu čini ponosnim.

Gerginov je rekao da i broj ljudi koji su bili prisutni na skupu ukazuje na snagu tog pokreta. „Nas ima 6,5 miliona, a njih ima 6 i po hiljada“, kazao je.

Lalić je rekao da misli da su za taj skup moguć razlog izbori. „Kada sam to video, video sam političku agendu, video sam izbore, pretpostavljam da je to razlog za tu vrstu eksplozije“, naveo je Lalić u Novom danu.

Programi koji su tu izneti ne prijaju nikome dobre volje u ovoj zemlji, dodao je.

„Ne treba da pokvarimo divnu sliku o prijemu migranata kakvu je Srbija poslala u svet. Treba zaštiti ovu temu od politike“, kaže. „To je tekovina i kapital koji ne sme da se prospe tek tako. Nastavimo da budemo dobri domaćini“.

To je kapital koji ne bi trebalo da proćerdamo, dodao je Gerginov.

Gerginov je ocenio da je očigledno da rasprave na ovu temu odgovaraju samo samim desničarima, jer ovolika priča o ovome ne odgovara nikome sem njima.

Uloga medija je presudna u slici koja se stvara kod populacije, rekao je Lalić i pozvao sve medije da sprovode odgovorno novinarstvo.

„Beograđani su solidarni ljudi, to im je u istoriji, taj kod nam je usađen. Ima i druga strana, ali nas zadatak je da ih oplemenimo“, zaključio je.