Tribina na FPN: Amerika je promenila pristup prema Srbiji kada je reč o Kosovu

Vesti 10. mar 202022:41 > 22:43
Podeli:
Izvor: N1

Amerika je promenila pristup prema Srbiji kada je reč o kosovskom problemu, zaključili su učesnici tribine na Fakultetu političkih nauka "Srbija i SAD - novi temelji ili stare uspomene".

Pristup je promenjen i prema Prištini koja nema više tretman kao pre. Međutim, kako kaže bivši ambasador Srbije u Vašingtonu Ivan Vujačić, kosovski premijer Aljbin Kurti uvidevši tu promenu želi da odloži ozbiljne pregovore do američkih izbora.

„Ono što može da se kaže o ovim pregovorima je da po mom mišljenju oni nemaju velike šanse na uspeh u narednom periodu iz nekoliko razloga. Jedan je što je Kurti jedan nov političar, ima veći legitimitet od Tačija koji je vodio ove pregovore, ne želi da potpisuje ono što je Tači dogovorio“, ističe Vujačić.

I politički komentator Boško Jakšić kaže da je očigledno da se Vašingtonu žuri, kao i da se Srbija sve više okreće ka Americi.

„Činjenica je da se Priština, da tako kažem, namestila uvođenjem taksi, i dala priliku Vašingtonu da sada pritiskom na Prištinu da ukine te takse, pokaže da može da bude objektivan posrednik u dijalogu koji i dalje ne isključuje EU, ali sa ulogom EU treba još sačekati, jer se ona tek konstituisala i ne verujem da je u međuvremenu osmislila neke planove i rešenja kao što je bio slučaj do sada“, ocenjuje Jakšić.