Zamenik premijera Kosova: Ili se ukida taksa ili pada vlada

Vesti 10. mar 202021:57 > 22:00
AFP/Armend Nimani

Zamenik premijera Kosova iz redova Demokratskog saveza Kosova (DSK), Avdulah Hoti izjavio je da će ta stranka pre izaći iz koalicije sa Samoopredeljenjem nego da pokvari prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim državama. On je na Fejsbuku pozvao premijera Kosova Aljbina Kurtija da sazove sednicu Vlade na kojoj bi se donela odluka o ukidanju takse za proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Vlada treba da se sastane da bi ukinuli taksu. Ne možemo ostati taoci jedne odluke koja je bila neophodna, ali sada šteti Kosovu. Stalno prijateljstvo sa SAD se ne može dovesti u pitanje. Mi garantujemo to prijateljstvo. Nije u interesu građana Kosova da se prijateljstvo sa SAD dovede u pitanje“, napisao je Hoti na Fejsbuku.

Dodao je da „mi garantujemo za to prijateljstvo. Nije u interesu građana Kosova da se kvari prijateljstvo koje je dovelo da mira na Balkanu i slobodu i nezavisnost za Albance“.

„Ako se nanese šteta prijateljstvu sa SAD, onda se nanosi šteta državnosti Kosova, što nećemo dozvoliti da se dogodi. Zato se pre ‘kvari’ Vlada nego li prijateljstvio sa SAD“, napisao je Hoti na fejsbuku.

Prethodno je danas predsednik DSK, Isa Mustafa ocenio da su odnosi Kosova sa SAD „u vrlo delikatnoj, ali i kritičnoj fazi“ i zatražio bezuslovno ukidanje takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Izjava senatora Perdjua jasno govori o tome gde se nalazimo. Ne postoji naknada niti reciprocitet koji preteže u poređenju s odnosima s našim glavnim saveznikom“, napisao je Mustafa na Fejsbuku. Mustafa je rekao da je, kao lider DSK, jasno izjavio da je potrebno bezuslovno ukidanje takse, dok „reciprocitet“ treba da bude usaglašen sa SAD i EU, u zavisnosti od ponašanja Srbije.

Istovremeno sa izjavom Mustafe, iz Vašingtona se oglasio i izaslanik lidera Demokratskog saveza Kosova i član predsedništva DSK Skender Hiseni koji je posle susreta sa specijalnim izaslanikom SAD za dijalog Kosova i Srbije, Ričardom Grenelom izjavio da je preneo stav stranke prema kojem taksu za robu koja se uvozi iz Srbije i BiH treba odmah ukinuti.

„Tokom dugog i svestranog sastanka, fokusirali smo se na specifične aspekte dešavanja na Kosovu i u regionu. Čvrsto opredeljeni da vode Kosovo i region ka dinamičkom ekonomskom razvoju, Bela kuća i ambasador Grenel snažno pozivaju na trenutno i bezuslovno ukidanje takse na robu iz Srbije da bi se otvorio put dijalogu koji bi trebalo, i biće, zaključen uzajamnim priznanjem“, napisao je Hiseni na Fejsbuku. Za sutra je zatraženo sazivanje vanredne sednice Skupštine Kosova na kojoj će se raspravljati o odnosima sa SAD i zahtevati ukidanje takse.