Mustafa: Odnosi Kosova i SAD u delikatnoj fazi, bezuslovno ukinuti takse

Vesti 10. mar 202018:44 > 18:50
N1

Predsednik Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, ocenio je da su odnosi Kosova sa SAD u "vrlo delikatnoj, ali i kritičnoj fazi" i zatražio bezuslovno ukidanje takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Izjava senatora Perdjua jasno govori o tome gde se nalazimo. Ne postoji naknada niti reciprocitet koji preteže u poredjenju s odnosima s našim glavnim saveznikom“, napisao je Mustafa na Fejsbuku.

Mustafa je rekao da, kao lider DSK, jasno izjavio da je potrebno bezuslovno ukidanje takse, dok „reciprocitet“ treba da bude usaglašen sa SAD i EU, u zavisnosti od ponašanja Srbije.

PROČITAJTE I:

„To je stav i glas DSK-a. Smatram da na Kosovu ne postoji glas naroda koji ugrožava i dovodi u pitanje odnose sa SAD“, napisao je on.

Rekao je da je visokog zvaničnika DSK kome nije naveo ime, poslao da se sastane sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za dijalog Kosovo-Srbija, Ričardom Grenelom i „direktno razgovara s njim, da budemo obavešteni o nedavnom sastanku predsednika Tačija i Vučića u Vašingtonu i da iznese stavove DSK“.

U Prištini se zna da je taj zvaničnik Skender Hiseni, bivši ministar spoljnih i unutrašnjih poslova Kosova.

Mustafa je najavio da će o tome razgovarati s koalicionim partnerom, premijerom Kurtijem, a, kao DSK, „sledećih dana ćemo preduzeti jasne akcije za očuvanje partnerstva i prijateljstva sa SAD“.