RSE: U Hagu očekuju izručenje Petra Jojića i Vjerice Radete bez odlaganja

Vesti 10. mar. 202018:13 > 18:16
Podeli:
Izvor: N1

Mehanizam za krivične sudove (naslednik Haškog tribunala) očekuje od Srbije hapšenje i izručenje Vjerice Radete i Petra Jojića bez odlaganja, saopšteno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz tog suda. Iz Ministarstva pravde Srbije za RSE odgovaraju da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Jojića i Radete.

Pitanja nadležnima RSE je uputio dan nakon što je Republička izborna komisija potvrdila izbornu listu Srpske radikalne stranke (SRS) za parlamentarne izbore u Srbiji na kojoj je i dvoje funkcionera SRS optuženih za nepoštovanje suda u Hagu.

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove potvrdilo je 24. februara 2020. godine odluku sudije pojedinca da se Radeti i Jojiću sudi u Hagu zbog zastrašivanja, pretnji i nuđenja mita svedocima u postupku protiv lidera SRS i haškog osuđenika Vojislava Šešelja.

Time je odbačena žalba Srbije na ovakvu odluku i njen zahtev da se funkcionerima SRS sudi u Srbiji.

„Mehanizam sada čeka ispunjenje zahteva za hapšenje. Od svih država članica Ujedinjenih nacija, uključujući i Srbiju, se očekuje da će postupati u skladu sa zahtevima za izručenje svih optuženih pred Mehanizmom. U slučaju Petra Jojića i Vjerice Radeta očekujemo da budu uhapšeni i bez ikakvog odlaganja prebačeni u pritvorsku jedinicu Mehanizma u Hagu“, rekla je za RSE portparolka Mehanizma Helena Eglston.

Iz Ministarstva pravde Srbije su za RSE odgovorili da prema „pravosnažnoj odluci Višeg suda u Beogradu nisu ispunjeni uslovi za izručenje Jojića i Radete“.

„Srbija poštuje pravnosnažne odluke domaćih sudova. Nastavićemo da se zalažemo pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove da se sudski postupci vode pred nadležnim sudom u Srbiji, uz davanje svih garancija za nepristrasno i fer suđenje“, navedeno je u odgovoru Ministarstva.

Vjerica Radeta i Petar Jojić nalaze se na petom, odnosno jedanaestom mestu na izbornoj listi SRS, za redovne parlamentarne izbore koji će u Srbiji biti održani 26. aprila.

Listu, čiji je nosilac Vojislav Šešelj, 9. marta je potvrdila Republička izborna komisija, čime im je i zvanično odobrena kandidatura za nove poslaničke mandate. Radeta i Jojić su poslanici SRS i u aktuelnom sazivu Skupštine Srbije.

„Petra Jojića i mene od predaje Haškom mehanizmu štiti Ustav Republike Srbije i pravosnažno rešenje Višeg suda u Beogradu koji je odlučio da nema pravnog osnova za naše izručivanje“, rekla je za RSE Vjerica Radeta.

Ona je dodala da je njihov slučaj „već presuđena stvar o kojoj više ne može da se sudi“ i da su oni u svakom momentu smo spremni da se odazovu pozivu državnih organa.