Osnovci nemaju sapun u toaletima, direktorka okrivljuje "neodgovorne đake"

Vesti 10. mar 202016:07 > 16:22 0 komentara
Čitalac N1

Roditelji učenika Osnovne škole "Danilo Kiš" u beogradskom naselju “Stepa Stepanović“ kažu za N1 da njihova deca nemaju elementarne uslove za održavanje higijene u školi. Oni tvrde da đaci nemaju toalet-papir i sapun u školskim toaletima, dodajući i da su pojedini vodokotlići neispravni.

Prema rečima roditelja, deca svakog meseca daju po 100 dinara za održavanje higijene, a onda učitelji od tog novca kupuju sapune, ubruse i toalet-papir za svoj razred i to stoji u učionici.

„Verujem da bi roditelji davali i više od 100 dinara mesečno samo da deca imaju normalne higijenske uslove u školi. Tečni sapun koji kupuju nastavnici ne nosi se u toalete, nego se posle vršenja nužde ruke mogu oprati tek u učionici, a na putu od toaleta do učionice deca prljavim rukama pipnu četiri kvake, počešu nos, diraju lice… O održavanju toaleta i neprijatnom mirisu koji se iz njih širi da ne pričam”, kaže u razgovoru za N1 Milena, majka učenika koji pohađa OŠ „Danilo Kiš“.

Ona dodaje da joj je osoblje škole nezvanično reklo da je razlog za nepostavljanje dozera za tečni sapun to što ih učenici navodno čupaju i lome.  

„Kao da školu pohađaju varvari, a ne deca“, zaključuje sagovornica N1.

Čitalac N1

U nameri da proverimo navode roditelja učenika OŠ “Danilo Kiš“ obratili smo se rukovodstvu škole. Direktorka škole Danijela Čolović kaže za N1 da se školski toaleti opremaju neophodnim sredstvima za održavanje lične higijene, ali dodaje da je škola „zbog neodgovornosti jednog broja učenika imala drugačiju organizaciju”.

„Ipak, zbog trenutnih okolnosti, dogovorili smo se sa roditeljima učenika da razmotrimo još neke mogućnosti”, istakla je Čolović, ne precizirajući o čemu je reč.

Ona je istakla da škola izdvaja finansije za nabavku sredstava i da ne traži novac od roditelja, dodajući ipak da odeljenske starešine u dogovoru sa roditeljima ponekad obezbeđuju dodatna sredstva.

„Kada su u pitanju vodokotlići, oni se redovno proveravaju i popravljaju. Moguće je da je neki trenutno van funkcije, dok se ne nabavi neophodan deo. Ali to ne može da predstavlja problem, jer svaki toalet ima više kabina”, objasnila je Čolović.

Inače, škola „Danilo Kiš“ otvorena je u septembru 2014. godine, ali nije klimatizovana, pa se roditelji učenika organizuju samoinicijativno i kupuju klima-uređaje da bi, kako kažu, deca i pri visokim spoljašnim temperaturama imala normalne uslove za boravak u učionicama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!