Radojičić: Počinje rekonstrukcija Doma kulture u Grockoj

Vesti 09. mar 202013:02 > 13:06
Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić obišao je sa predsednicom opštine Grocka Živadinkom Avramović početak radova na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji nekadašnjeg Doma kulture opštine Grocka, čija vrata će po realizaciji ovog projekta biti otvorena nakon tri decenije, prenosi Beoinfo.

Radojičić je rekao da je zgrada sagrađena pedesetih godina prošlog veka i da se od tada u nju nije ulagalo, prenosi Beoinfo.

„Ova zgrada poslednjih trideset godina nije bila u funkciji i ove godine smo rešili da počnemo rekonstrukciju, u koju će biti uloženo oko 70 miliona dinara. Želimo da ovaj prostor sredimo i dogradimo 450 kvadratnih metara, kako bi ukupno 800 kvadrata bilo dostupno za potrebe Doma kulture“, najavio je gradonačelnik i dodao da će biti uređeno i dvorište u kojem će leti moći da se organizuju različiti događaji i druženja.

On je istakao da će ovaj objekat, u kojem će ponovo raditi bioskop, prevashodno biti namenjen održavanju kulturno-umetničkih programa.

„Sala će biti kapaciteta 300 mesta. Unutar sale pronađeni su i stari projektori koji će biti restaurirani i izloženi kao eksponati. Takođe, sala će se koristiti i za program Gročanskih svečanosti, do kada je i planirano da rekonstrukcija zdanja bude završena. To je ambiciozan plan, s obzirom na to da je prema projektu predviđen duži rok, ali se iskreno nadam da ćemo već za naredne Gročanske svečanosti biti u rekonstruisanom objektu“, precizirao je gradonačelnik i dodao da je ovaj objekat neophodan za razvoj i očuvanje identiteta opštine.

Prema njegovim rečima, ova opština se prostire na 300 kilometara kvadratnih i u njoj živi gotovo 100.000 ljudi, te je neophodno da se razvija u dobrom pravcu, srazmerno broju stanovnika koji iz godine u godinu raste.

„Pre nekoliko nedelja obišli smo radove na izgradnji škole u naselju Leštane, koji se odvijaju po planu. Radi se i projektna dokumentacija za zdravstvenu stanicu u Vinči, a u planu je izgradnja još dve zdravstvene stanice, u Kamendolu i Pudarcima. U toku je i izrada projektne dokumentacije za izgradnju kanalizacije u Kaluđerici, a nastavlja se i s radovima na obnovi i izgradnji putne infrastrukture“, naveo je Radojičić i dodao da je Grocka primer opštine koja se razvija u dobrom smeru.

Gradonačelnik je istakao da je politika Grada Beograda da svi građani u svim opštinama imaju što je moguće bliže zdravstvene stanice i lekare, kako bi zadovoljili svoje zdravstvene potrebe.

„Sve opštine podjednako su nam važne, i prigradske i centralne, a Grocka je primer prigradske opštine koja se razvija na dobar način. O tome svedoči i sve veći broj građana koji žive u njoj“ istakao je Radojičić i pohvalio opštinsko rukovodstvo sa predsednicom Avramović na čelu.

Predsednica opštine Grocka Živadinka Avramović je naglasila da ovaj multifunkcionalni prostor treba da zadovolji potrebe građana Grocke, pogotovo u vreme Gročanskih svečanosti, jer kada se dese vremenske neprilike program ne može da se nastavi.

„Ova sala je praktično 30 godina zatvorena, a potrebe savremenog društva diktiraju postojanje ovakvog objekta za održavanje kulturnih dešavanja. Kada radovi budu završeni, građani će biti u prilici da prate mnoga muzička dešavanja, pozorišne predstave, kulturna i umetnička društva mogu ovde da nastupaju, kao i đaci muzičke škole koji postižu izvanredne uspehe“, rekla je Avramović.

Radojičić je obišao i kuću legata prof. dr Aleksandra Kostića, koji je bio jedan od osnivača, prvih profesora i dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu – osnivač Instituta za histologiju i embriologiju, Veterinarskog i Farmaceutskog fakulteta i autor brojnih udžbenika. Zbog doprinosa nauci, 1940. godine je odlikovan „Legijom časti“. Svoj legat sa arheološkim artefaktima i ličnim stvarima ostavio je Opštini Grocka.