Penzionerka PKB-a štrajkuje glađu ispred kabineta Vučića

Vesti 09. mar. 202012:41 > 14:17
Podeli:
Izvor: N1

Penzionerka Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) Rajka Meljnik započela je štrajk glađu ispred kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a ostali nezadovoljni penzioneri i bivši radnici PKB blokirali su saobraćaj ispred Privrednog suda u Masarikovoj ulici, nezadovoljni zbog toga što država odbija da im isplati nadoknadu po osnovu akcija posle prodaje tog kombinata.

Udruženje penzionera i bivših radnika, njih oko 3.000 koji potražuju akcije protestovaće prema rečima predsednika tog udruženja Milinka Miladinovića i u sredu u podne sa zahtevom da ih primi predsednik države koji to odbija mesecima, a Privredni sud je nakon što su pokrenuli tužbe do sada pet puta odlagao ročište.

Oni su protest održali i prošle nedelje na istom mestu, kada su tražili da ih primi predsednik Vučić najavljujući da će u suprotnom radikalizovati protest i blokirati ceo grad.

PKB je privatizovan u septembru 2018. prema objašnjenju Ministarstva privrede po modelu prodaje dela imovine i kapitala u vlasništvu Srbije i Akcionarskog fonda u zavisnim društvima Eko-lab, PKB Agroekonomik.

Pre toga od 2015. godine to preduzeće je raznim zaključcima, jedan od njih je potpisao i sadašnji predsednik države Aleksandar Vučić, prešlo u državno vlasništvo, a kada je 2018. godine prodato kompaniji Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata po Zakonu o privatizaciji radnici su imali pravo na akcije, ali im je to pravo uskraćeno.

PKB, odnosno najveći deo te firme je prodat 2018. godine za 122 miliona evra kao imovina u koju spada oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, stočni fond od oko 17.000 grla, na desetine mašina i rezervnih delova.