Mekalister pohvalio susret premijera Srbije i Albanije

Vesti 05. maj 201512:18 > 12:23
Izvor: EPA

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister pozdravio je pozitivan i konstruktivan pristup prema regionalnoj saradnji, koji je Vlada Srbije pokazala u poslednjih nekoliko meseci.

Uoči sutrašnjeg skupa o saradnji na zapadnom Balkanu, Mekalister je posebno istakao značaj susreta premijera Srbije i Albanije.

„Susret premijera Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije Edija Rame novembra prošle godine – prvi susret premijera dve zemlje za poslednjih 68 godina – dobar je primer ključnih koraka koji su nedavno preduzeti u regionu.“

Dan regionalne saradnje, koji će sutra biti obeležen u Briselu, važna je prilika za razmenu mišljenja između država u procesu pridruživanja, Evropskog parlamenta, Evropske komisije i nevladinih organizacija, smatra izvestilac EP.

„Regionalna saradnja i dobri susedski odnosi nisu svrha sami sebi. Oni su ključni element procesa pridruživanja EU i ključni faktor za uspostavljanje političke stabilnosti, bezbednosti i ekonomskog prosperiteta u regionu, ali i pojedinačno za svaku zemlju koja se pridružuje“, istakao je Mekalister.

Konferenciju, čiji su glavni organizatori Savet za regionalnu saradnju i Balkanski fond za demokratiju, otvoriće komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han i premijer Albanije Edi Rama, a učesće su najavili i ministri spoljnih poslova iz regiona, uključujući ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića.