Nelegalni objekat na Pančićevom vrhu sada odoleva bagerima zbog lošeg vremena

Vesti 08. mar 202019:26 > 19:36
N1

Nelegalni ugostiteljski objekat i dalje stoji na Pančićevom vrhu, iako je više puta nalagano njegovo rušenje, a vrh države obećavao da će zakon biti sproveden. N1 je pokušao da sazna šta je omelo nadležne da, do Nove Godine, uklone nelegalnih hiljadu kvadrata u nacionalnom parku, kako su najavljivali. U resorniom ministarstvu kažu da je zadatak o rušenju investitorka preuzela na sebe, ali je zaustavilo loše vreme.

Na vrhu najvišeg vrha Kopaonika – nelegalni objekat. I dalje stoji. Divlja gradnja lako je nikla, za samo nekoliko meseci, još 2017. godine. Međutim, nikako da je nadležni uklone, još od 7. avgusta 2018. godine za kada je bilo zakazano rušenje. I kada je stiglo i prvo obećanje predsednika Vučića da će zakon biti sproveden u delo.

POVEZANE VESTI

Međutim, zakon se nije sprovodio. Dok je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović govorila da objekat na Pančićevom vrhu ne može da ruši, jer nema asistenciju policije, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović se pravdao da nema dokaz da je rušenje nemoguće bez policije.

Posle prebacivanja loptica iz jednog u drugo ministarstvo, novo obećanje u avgustu 2019. godine, dao je ministar Stefanović.

„Neće ostati trunčica od njega. Ne bih da ograničavam biće za dva meseca, pa onda ne bude, ‘aj da kažemo do kraja godine, a ja mislim mnogo brže. Do poslednje cigle, do poslednjeg crepa taj objekat će biti srušen“, govorio je ministar, ali cigle su ostale.

Crep i tek deo stolarije uklonila je investitorka, slabo poznata široj javnosti – izvesna Snežana Mitković iz Smedereva. U Ministarstvu građevinarstva kažu da je investitorka odlučila da sama ruši, da državi ne bi platila više od 220.000 evra na ime troškova uklanjanja objekta.

Ipak, sa rušenjem je stala. U resornom ministarstvu za televiziju N1 navode da je loše vreme omelo poslednji pokušaj rušenja.

„Investitorka je dostavila izjašnjenje u kojem je navela da su radovi prekinuti zbog početka rada skijališta u Ski centru Kopaonik i nepovoljnih vremenskih uslova, kao i da se uklanjanje objekta u vreme trajanja zimske sezone ne može izvršiti, a da se ne ugrozi bezbednost. Uklanjanje objekta se može izvršiti tek po stvaranju povoljnih uslova u smislu mogućnosti pristupa objektu, transporta građevinskog otpada i izvođenja zemljanih radova radi vraćanja terena u prethodno stanje (sada nije moguće zbog nepristupačnosti terena za motorna vozila i mašine i sl)“, objašnjavaju u Ministarstvu građevinarstva.

Sporije rušenje nego zidanje, hiljadu kvadrata, i to na vrhu nacionalnog parka istraživačke novinare navelo je da posumnjaju da je Snežana Mitković ona koja zida iznad svih. Da je neko drugi, i to iz redova Srpske napredne stranke, obelodanila je Balkanska istraživačka mreža. Naime, BIRN je objekat na Pančićevom vrhu doveo u vezu sa Zoranom Milojevićem Zeljom koji je funkcioner SNS-a.