U karantinu Izraelci koji su bili u Vašingtonu kad i Vučić, u Srbiji nema panike

Vesti 08. mar 202018:23 > 19:05
Izvor: Tanjug/Instagram/BuducnostSrbijeAV

U Srbiji za sada zvanično nema novoobolelih od koronavirusa. U preventivnoj kućnoj izolaciji su doktorka, tehničar, tri medicinske sestre i dva laboranta koji su bili u kontaktu sa obolelim iz Subotice, a iz Jerusalima stiže nova informacija povodom održane konferencije u Vašingtonu posle koje su od koronavirusa obolele tri osobe.

Konferencija Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) izazvala je još više pažnje pošto su se učesnici vratili sa nje. „Jerusalim post“ prenosi izjavu portparola Ministarstva zdravlja te zemlje.

„Svi Izraelci koji su učestvovali na AIPAC konferenciji prošle nedelje u Vašingtonu i vratili su se u zemlju posle 5. marta moraju odmah da uđu u kućni karantin. Odluka je doneta jer su dve osobe iz Njujorka koje su učestvovale na konferenciji testirane pozitivno na koronavirus“, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Izraela.

POVEZANE VESTI

Srpsku delegaciju u Vašingtonu na konferenciji je predvodio predsednik Srbije Aleksandar Vučić ali, kako je juče rekao, neće se testirati, neće ući u karantin i neće nositi masku, već nastavlja sa svojima aktivnostima.

U Srbiji za sada neće biti otkazane ni javne manifestacije, kaže predsedica Vlade Ana Brnabić.

„Ja kao predsednica Vlade pratim preporuke stručnih organa, resornog ministarstva, stručnjaka, stručnih službi. U ovom trenutku nema potrebe za otkazivanjem takvih događaja. Ako bude potrebe, mi ćemo zaista odgovoriti na to odmah, ali ćemo se odgovorno ponašati prema ovome. Nema mesta za paniku. Dakle, stručne službe rade svaki dan, ako bude bilo potrebe reagovaćemo“, poručuje premijerka.

U Evropskoj uniji se, kako kaže šef delegacije Sem Fabrici, koordinacija zbog koronavirusa odvija snažno.

„Evropska komisija je već uputila novac u brojne fondove za hitne situacije. U toku je koordinacija među državama članicama da kako bi se preduzele sve neophodne aktivnosti i kako bi svi međusobno srađivali“, objasnio je Fabrici.

Epidemiolozi se danas nisu posebno oglašavali u Srbiji, a počela je i zabrana poseta u bolnicama. Susedna Bugarska je potvrdila četiri slučaja koronavirusa od ukupno 70 testiranih osoba, a češki premijer Andrej Babiš poručuje da bi Italija trebalo da zabrani svojim državljanima putovanja u Evropu kao i da mere koje je Italija uvela na severu nisu dovoljne.