Akcija Ne davimo Beograd povodom 8. marta: Za plaćen rad i slobodan dan

Vesti 08. mar 202012:35 > 12:38
Podeli:
Izvor: Ne davimo Beograd

Inicijativa Ne Davimo Beograd obeležila je 8. mart kampanjom #INjojJeNedelja i akcijom u više tržnih centara i pijaca i drugih mesta gde žene rade nedeljom, razgovarajući sa građanima i delići flajere sa porukom "Za plaćen rad, za slobodan dan!", saopštila je ta inicijativa.

Ovom akcijom ta inicijativa želi, kako je navela, da skrenemo pažnju na radna prava žena, posebno u kontekstu neplaćenog rada i nedostatka slobodnih dana.

„Ženska grupa Ne davimo Beograd želi skrene pažnju na činjenicu da mnoge žene danas, iako je nedelja, nemaju slobodan dan ili se bave kućnim radom koji često nije vrednovan nego podrazumevan. Samo u sektoru trgovine, gde se radi i nedeljom, zaposleno je 70 odsto žena“, dodaje se.

Izvor : Ne davimo Beograd

Ne davimo Beograd podržava inicijativu Saveza samostalnih sindikata Srbije, sa kojom se saglasilo i nekoliko drugih sindikata, da se zabrani rad u trgovini nedeljom i državnim praznicima kao prvi korak ka ostvarivanju radnih prava za žene – pravo na ograničeno radno vreme i dnevni i nedeljni odmor.

„Ustav Republike Srbije jamči ženama posebnu zaštitu na radu i posebne uslove rada, a upravo su one te koje isuviše često rade u nehumanim uslovima, nemaju dovoljno slobodnih dana i nisu plaćene za prekovremeni rad. Većina poslova u sektoru brige, za kojim neprestano postoji potreba, pripada ženama: na primer, samo u zdravstvu je zaposleno 75 odsto žena. Dok se licitira hoće li predsednik Srbije „dati“ medicinske sestre Nemačkoj, one rade u izuzetno lošim uslovima“, podseća Ne davimo Beograd.

Prema podacima Zavoda za statistiku, dodaje se, bez obzira na to da li su zaposlene ili ne, žene, u odnosu na muškarce, dvostruko više rade na poslovima u kući, a upola manje rade na plaćenim poslovima.

„Umesto konstantnog svaljivanja krivice na žene što napuštaju selo, što u uslovima siromaštva i nesigurnosti ne rađaju dovoljno dece, što kao medicinske sestre žele da emigriraju iz Srbije, uz površno uvažavanje njihovog doprinosa samo za 8. mart, potrebno je da zaista sagledamo uslove u kojima žene rade i žive i da se zajedno pridružimo borbi za njihov bolji položaj, jer je to bolje i za čitavo društvo“, zaključuje inicijativa. 

Sindikat Sloga: Osmi mart u Srbiji bez prave suštine

Proslava Dana žena izgubila je pravu suštinu i umesto da bude simbol borbe, u Srbiji se i ove godine proslavlja uz sitne poklone, ocenio je u saopštenju sindikat Sloga.

Uz konstataciju da je položaj žena u Srbiji sve teži, intenziviranje posla se povećalo, a fleksibilan i nesiguran rad su postali standard, „Sloga“ je ocenila da su žene u Srbiji danas diskriminisane u svakom pogledu, od nejednakih plata za jednaki rad, česte zloupotrebe radnog vremana do nerazumevanja vlasti za potrebu ukidanja rada nedeljom.

„Dovoljno je podsetiti na inicijativu sindikata o uvodjenju zabrane rada nedeljom, posebno u trgovinama gde radi oko 200 hiljada zaposlenih, od čega su 70 odsto žene, što su usvojile susedna Crna Gora i Hrvatska, ali ne i Srbija čiji je aktuelni predsednik izričito bio protiv toga“, navedeno je u saopštenju.

Sindikat Sloga pozvao je sve u borbu za istinsku i suštinsku ravnopravnost žena, za njihovu bolju ekonomsku i socijalnu zaštitu i sistem bez eksploatacije ljudi.