Rektorka: Osmi mart obeležavati, tekovina socijalizma se prelako odričemo

Vesti 08. mar 202011:15 > 11:15
Podeli:
Izvor: N1

Osmi mart je dan koji treba da obeležavamo i da nas podseća šta da radimo preostalih dana u godini, rekla je u Novom danu rektorka Beogradskoj univerziteta Ivanka Popović. Ona je dodala da se možda prelako odričemo pomaka napravljenih tokom socijalističkog perioda, a da je ključ uspeha žene u odgovarajućoj raspodeli poslova na radnom mestu i u kući, za šta je, kako kaže, neophodan ogroman trud, velika ljubav i međusobno poštovanje partnera.

Govoreći o dilemi da li 8. marttreba obeležavati, proslavljati i čestitati, Ivanka Popović je objasnila da je to dan koji treba da obeležavamo i da nas podseća šta da radimo ostalih dana u godini.

„Čestitanje možda ima više prikladnosti u porodičnom krugu. Ono što se dešavalo nekada u preduzeću, nadam se da smo tu fazu danas prevazišli“, kazala je rektorka BU gostujući u Novom danu.

Ona ističe da je upravo u tom socijalističkom periodu došlo do velikih pomaka u pogledu ravnopravnosti žena, pa su se sedamdesetih godina pojavile i prve dekanke na fakultetima. Ipak, prva prorektorka morala je da sačeka sredinu devedesetih.

„Suviše lako se odričemo perioda socijalističkog nasleđa koje je donelo velike pomake za žene. Sukob u regionu doneo je ujedinjavanje po drugim kriterijmima da je uloga pojedinca, pa i žena, izmenjena. Bilo je više regresije nego napretka“, ističe Popović.

Ona dodaje da streotipi i duboko ukorenjene predrasude jer potiču iz porodične zajednice i da je to ključni momenat u kom treba delovati.

Upitana da li je danas uvredljivo reći ženi da je dobra domaćica, rektorka Beogradskog univerziteta odgovara da ta fraza upotpunjuje imidž da žena mora da bude uspešna i u karijeri i kod kuće, da bude „superžena“. Ona napominje da u porodicama treba da postoji preraspodela poslova i odgovornosti da bi zajednica mogla da funkcioniše.

„Da se latimo onih poslova gde smo najbolji, da tu možda neke granice prestanu“, naglašava gošća Novog dana.

Kada je u pitanju pojam „uspešne žene“ i dileme treba li ta žene pored svih obaveza na poslu i u kući da ima vremena i za sebe, rektorka objašnjava da je ključ uspeha u pronalaženju balansa i obezbeđivanju deljenja obaveza.

„Odgovorajuća raspodela poslova na radnom mestu i u kući. Govorimo o tome da se na taj način otvara ono malo slobodnog vremena za sve. Govorimo o zajedništvu i partnerstvu da bi oba pola mogla da dođu do razrešenja. To zahteva ogromno zalaganje, trud i jako veliku ljubav i međusobno poštovanje da bi se to realizovalo. Mislim da je ključno poštovanje, jer iz toga sve potekne. A to se najbolje vidi iz primera“, ističe Popović.

Rikanović: Ravnopravnost u zakonu nije donela pravu ravnopravnost

Izvor : N1

Milena Rikanović, direktorka organizacije UN Women u Srbiji kaže da je još pre 25 godina i donošenja Pekinške deklaracije ustanovljeno da ravnopravnost u zakonu nije donela pravu ravnopravnost, a da i pored mnogo napredaka pred ženama stoji dugačak put. 

Ona napominje da nasilje nad ženama nikada nije bilo toliko rasprostranjeno, da žena nema dovoljno u politici obrazovnim institucijama, a da je u društvu i dalje mnogo stereotipa i rodno rodno tradicionalnih normi.

„U Beogradu ne vidimo koja je stvarnost muškaraca i žena u Srbiji. Rodna statistika pokazuje da su žene u nepovljnijem položaju u svakoj oblasti, one su manje zaposlene, manje aktivne, samo 27 odsto su vlasnice preduzeća u Srbiji, na selu 80 odsto kuća se vodi na muškarce. Ogroman jaz u imovini, a samim tim i u moći i odlučivanju. Zamislite da ste žena sa invaliditetom u ruralnoj sredini. Položaj žena je mnogo nepovoljniji, ali se radi na tome“, rekla je Rikanović u Novom danu.

Ona napominje da je Srbija najmanje napredovala u privatnoj sferi u kojoj su i dalje veoma izražene rodne uloge. 

„Ali to se menja. Vidimo mnogo mladih muškaraca koji aktivno učestvuju u roditeljstvu. To je jedan od pristupa koji pokazuju da se svet menja, treba da uhvatimo pozitivan talas da doprinesemo pravičnosti“, napominje ona.

Kada je u pitanju pozitivna diskriminacija, to jest uvođenje kvota radi postizanje ravnopravnosti, Rikanović naglašava da je velika zagovornica takvog modela jer je on način da se velika razlika promeni.

Rektorka Popović dodaje da uvođenje kvota nije nešto što smo smislili, to se u svetu koristi da bi se podstaklo da se neke stvari dese.

„Moramo ovu situaciju da prilagodimo našim lokalnim uslovima, našem mentalitetu. Iz kvantiteta će se negde ipak izroditi kvalitet… Muškarci u nekim sredinama nikada nisu imali priliku da imaju ženu za sagovornicu s druge strane stola. To mora biti moguće i onda ćemo videti kako će ići dalje“, rekla je Popović.

Govoreći o prototipu uspešne žene, Rikanović kaže da je to model nerealne žene, zbog čega se pred mlade žene stavljaju prevelika očekivanja.