Dragićević Šešić: Jako smo daleko od istinske i prave ravnopravnosti

Vesti 08. mar. 202010:05 > 10:06
Podeli:
Izvor: N1

Objektivno nema mnogo razloga za čestitanje 8. marta, iako je postignuto jako mnogo u oblasti prava žena, ali i dalje je to jako daleko od istinske i prave ravnopravnosti, ocenila je u Novom danu Milena Dragićević Šešić, profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti.

Mizoginija je, kako je rekla, toliko prisutna u parlametu, medijima, na svakom koraku, da su se ljudi srodili sa tim, niko to čak i ne primećuje.

„Dosta se jeste odmaklo, ali i dalje je odnos prema ženama i dalje pun predrasuda, ambicija kod žena se ne prašta… I sama borba žena za prava smatra se irelevantnom“, kazala je.

Nema razloga za slavlje, ali ima razloga da se makar na taj način podsećamo da nam borba predstoji u svim domenima društva“, istakla je.

Komentarišući tvrdnju da „moć nije u kvotama“, ona je rekla da je to tačno ali i dodala da su kvote neophodne, rekla je, napominjuci da je za pozitivnu diskriminaciju.

Predstoji nam veliki korak da stvorimo drustvo u kojem nasilja neće biti. rekla je gošća Novog dana.

Ona je navela da je i u školama nasilja jako mnogo, i o njemu počinje da se priča tek kad ono eskalira. Govoreći o incidentu u Leskovcu kada su srednjoškolci održali proitest protiv parade ponosa, ona je ukazala da se na tinejdžere poruke mržnje najlakše prihvataju.

„U tom smisli odgovornost javnih ličnosti i medija mora biti mnogo veća, te poruke mržnje su oni čuli od javnih ličnosti i medija, i onda se ta zajednica kroz mržnju pokazuje lako“.

Dragićević Šešić je ipak istakla i da su sva društva nepravedna i sve manjine i manjinske grupe imaju prepreke da se razvijaju kao ljudi.

Govoreći o odlascima mladih, navela je da povratak onih koji su otišli izgleda nemoguće i da oni i nemaju gde da se vrate.

„Struka mora biti iznad politike, ali na sva mesta su postavljeni nestručnjaci, struka se ne ceni, oni koji su napravili plagijate spremaju se da tuže… toliko je pokazatelja da je znanje do te mere obezvređeno, da to više ne motiviše posebno mlade i sposobne ljude da ostaju i ulože sebe u razvoj ove zemlje“, istakla je.

Niti smo država socijalne pravde, niti zakona i prava, kaže ona, a zakoni važe samo u pojedinim trenucima kad to nekome odgovara, a kada ne odgovara onda ništa.

Osvrćući se na pitanje plagiranih doktorata, ona je rekla da naše diplome jesu validne, ali da suštinski one – nisu validne. „I mi to znamo i mi se njih stidimo, velikog dela diploma koje nose pečat ove zemlje“, a zaključila je i istakla da Srbija ipak ima odlične studente i doktorande.