Paunović: Ima slučajeva u kojima žene ne uživaju zagarantovana prava

Vesti 08. mar 202009:34 > 09:37
Podeli:
Izvor: N1

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović čestitala je svim damama u Srbiji Osmi mart poželevši im da tokom cele godine, a ne samo na ovaj dan, budu poštovane i srećne.

Paunović je povodom Međunarodnog dana žena istakla da žene, koje čine polovinu populacije u Srbiji, treba da budu još više uključene u promene i rešenja koja utiču na razvoj demokratskog društva.

„Ovaj dan treba da nas podseti na hrabre i jake žene koje su uspele da pobede i odbrane svoja osnovna ljudska prava i postave temelj rodne ravnopravnosti“, rekla je Paunović, dodajući da je aktivizam žena nezaustavljiv proces, koji treba da dovede do još veće zastupljenosti žena u institucijama države i društva.

Uz konstataciju da su danas žene stub ne samo porodica, već i društva, Paunović je ukazala na to da postoji određen broj slučajeva gde žene ne uživaju prava koja su zagarantovana ne samo zakonima, već i nečim što jedno demokratsko društvo treba da nosi.

Ona je podsetila da je poslednjih godina na polju unapređenja ženskih prava postignut značajan napredak, ali da su mnoge žene i danas izložene raznim oblicima nasilja i da su i u najrazvijenijim zemljama neretko manje plaćene od muških kolega.

Prema statistici, u prethodnoj godini u nasilju je stradalo 28 žena i uprkos svim naporima države da stane na put nasilju, još uvek je neophodno raditi na podizanju svesti celokupnog društva o značaju sprečavanja i prijave nasilja, zaključila je Paunović.

Dan žena čestitali su građankama Srbije predsednik Aleksandar Vučić, predsednica Narodne Skupštine Maja Gojković, ministar odbrane Aleksandar Vulin, lider pokreta Slobodnih građana Sergej Trifunović i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je za žene zaposlene u MUP-u organizovao koncert.