Spaić o slučaju "Nedeljnik": Karikatura policijske države u kojoj živimo

Vesti 07. mar 202010:03 > 10:18
N1

Novinarka Tamara Spaić ocenila je u Novom danu, govoreći o slučaju "Nedeljnik", da je to "baš strašna afera". "Ministar se autovao, potpuno, sada imate jasnu karikaturu te jedne policijske države u kojoj mi živimo. I to se zaboravlja, svi ćute, tu nešto povremeno, poneko nešto prozbori, ali pada u zaborav. I moja ideja kada sam zamolila Veljka da razgovaramo, bila je da ponovo dignemo tu priču u javnosti, vrlo je važno što je on u tom intervjuu uperio prst u novinarsku zajednicu i pitao gde je solidarnost", kaže ona.

Spaić je, kako je rekla, intervju sa urednikom Nedeljnika Veljkom Lalićem uradila kada je, kako kaže, „postalo očigledno da je on predmet prisluškivanja i zloupotrebe tog prisluškivanja“.

POVEZANE VESTI

„Verovatno su svi zaboravili, ministar vojni je izašao sa nekakvim saopštenjem 16. februara u kome je komentarisao tekst koji nije objavljen i koji je mogao da vidi samo na mejlu Veljka Lalića, urednika Nedeljnika i Dragana Šutanovca, koji je bivši ministar vojni, sada opozicionar. I ministar uporno neće da kaže odakle mu taj tekst, on se vadi pominjući nekakav intervju u Kuriru. Problem je što se niko ne udubljuje“, kaže ona.

Prema njenim rečima, „ta afera je baš onako strašna“.

„Ministar se autovao, potpuno, sada imate jasnu karikaturu te jedne policijske države u kojoj mi živimo. I to se zaboravlja, svi ćute, tu nešto povremeno, poneko nešto prozbori, ali pada u zaborav. I moja ideja kada sam zamolila Veljka da razgovaramo, bila je da ponovo dignemo tu priču u javnosti, vrlo je važno što je on u tom intervjuu uperio prst u novinarsku zajednicu i pitao gde je solidarnost“, kaže ona.

Kako je rekla, mi osam godina živimo pod režimom „koji sve više ima atribute autoritarnog režima u kome se pritiskaju mediji i lome institucije“.

„Tužilaštvo je to koje bi moralo profesionalno da radi svoj posao i da otkrije šta se tu zaista dogodilo. Jer ozbiljne indicije ukazuju da je jedno krivično delo počinjeno. Možda nije, ali hajde onda brzo da sklonimo sumnju sa ministra vojske“, kaže ona.

Govoreći o odluci Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da pod nadzor tokom predizborne kampanje stavi i televizije N1 i Nova S, rekla je da se nada da će da nadziru sve medije.

„Zašto da ne, i N1, i Novu S, i da će pravilno da revalorizuju sve te rezultate koje dobiju i da ćemo onda na osnovu toga možda imati neku smernicu kako da poboljšamo naše medije i situaciju u medijima, pogotovo tokom preidzbornih kampanja, što je vrlo važno, to je jedan od važnih uslova da bi izbori bili fer“, kaže ona.

Prema njenim rečima, „sve je to odlično kada bi bilo u funkciji profesionalizma“.

„Poboljšanja medijske scene, ali taj REM, kao i sve naše institucije ne uliva poverenje, oni su do sada pokazali da nisu nezavisni. Režim Aleksandra Vučića je za ovih osam godina uspeo da skrši sve instiucije. Institucije ne funkcionišu, a REM je pokazao da ne funkcioniše. Zašto nisu kaznili televizije koje imaju nacionalnu frekvenciju i koje su drastično kršile ljudska prava, emitovale slike nasilja, imale govor mržnje… Oni su upozoreni, javnost se u svim tim slučajevima vrlo uznemirila, tražila reakciju od REM, REM je ostao da ćuti“, kaže Spaić. 

Kako je rekla, mi nemamo kontrolore vlasti.

„To je osnova demokratije, mi smo napali na osnov demokratije. To se vidi iz aviona, pogledajte nedavni izveštaj Fridom Hausa, koji kaže da smo svrstani u dvadesetak zemalja u svetu u kojima je prethodnih 10 godina najviše ugrožena sloboda“, kaže ona.

Spaić kaže da ima utisak da je atmosfera sve gora.

„Da smo sve više podeljeni u dva tabora, da ne postoji nikakav dijalog između dva šanca, da je mržnja eksplodirala do neverovatnih razmera i da tu u stvari novinari najviše stradaju“, kaže ona.

Istakla je da se te kampanje stalno pogoršavaju.

„Vidite po reakcijama koje su imali na film Vladalac. Najveća dragocenost tog filma je što je imao autentične dokumentarne snimke kojima je podsetio ko je bio Aleksandar Vučić. To je legitimno, pričati o njegovom političkom putu i političkom razvoju. Da li se nekom taj put dopada ili ne, to je već stvar slobodnog mišljenja“, kaže ona.