Mihnjak o Zakonu: Što više teče vreme, sve je više oštećenih mama

Vesti 06. mar. 202016:48 > 16:53
Podeli:
Izvor: N1

Jasmina Mihnjak sa portala Bebac ocenila je u Danu uživo, govoreći o Zakonu o finansijskoj podršci porodici s decom, da su roditelji "besni i revoltirani". "U julu će deca koja su rođena kada je Zakon stupio na snagu napuniti dve godine. Mi smo sugerisali sve manjkavosti ovog Zakona odmah, a i dalje ništa nije izmenjeno. Što više teče vreme, sve je više oštećenih mama", kaže ona.

Mihnjak je istakla da joj se čini da su na isti način na koji je Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom donet tekle i sve ostale procedure, od praćenja efekata do raznih obećanja.

„Nikada se ne govori o stavkama koje treba da se izmene, već se govori o nekim stavkama koje su nalik na zamajavanje roditelja. Roditelji su besni, revoltirani. U julu će deca koja su rođena kada je Zakon stupio na snagu napuniti dve godine“, kaže ona.

POVEZANE VESTI

Prema njenim rečima, najveći broj ošećenih žena ovim Zakonom su porodilje.

„U najvećoj meri su umanjene naknade zarada na porodiljskom bolovanju. Period obračuna je 18 meseci, što nije u skladu sa međunarodnom deklaracijom, koja kaže da taj period ne sme biti duži od 12 meseci“, kaže ona.

Ističe da je to pogrešno rešenje, koje je dovelo do toga da „mnoge mame na porodiljskom imaju mizerne plate, koje idu do ispod 1.000 dinara“.

„Nama se čini da je država postavila neki zid, da ne kažem bedem između onih koji treba da rade za roditelje i samih roditelja. Čini mi se da oni s jedne strane pričaju jednu priču, a roditelji s druge strane, i preko nas, govore šta je ono što bi trebalo da se izmeni“, kaže Mihnjak.

Kako je rekla, nakon obećanja novog sastanka sa nadležnima, desila su se obećanja koja se tiču roditeljskog dodatka, koji, kako ona kaže, „apsolutno nema veze sa ovim delom priče“.

„Ne smeju žene koje su imale veću platu biti kažnjene. Neko je smatrao da je to u redu. Svi mi plaćamo porez i imamo ograničenje na pet prosečnih plata, a kada su doneli izmene zakona, rekli su da porodilje ne mogu da dobiju veću naknadu od tri prosečne plate. Ne znam kojom računicom su išli, ali to nije dobro, to ne sme da bude tako“, kaže ona.

Ističe da je u celoj priči najtužnije to što se ovaj Zakon, „uprkos svim manjkavostima, i dalje koristi u velikoj marketinškoj i političkoj svrsi“.

„Mi možemo čuti da se povećava natalitet, ali oni koji zaista imaju decu, znaju koliko ima problema sa kojima se roditelji suočavaju. To su deca kojoj mi treba da ostavimo ovu zemlju i nadam se da će neko ostati u ovoj zemlji“, kaže ona.

Kako je rekla, nigde nisu eksplicitno zahtevali, ali su doveli u pitanje šta će biti sa ženama koje su već oštećene.

„Mi smo sugerisali sve manjkavosti ovog Zakona odmah, a i dalje ništa nije izmenjeno. Što više teče vreme, sve je više oštećenih mama“, kaže ona.

Što se tiče roditeljskog dodatka, kaže ona, on je uvećan i nije problem s njim.

„Ne treba se dovoditi u vezu sa ovim. Oni su to nazvali nesrećno – podsticaj nataliteta. Ne treba nas niko novcem da podstiče da rađamo decu, treba nam sistem i država koja funkcioniše, pa da želimo da imamo decu“, kaže ona.

Prema njenim rečima, „treba svi zajedno da poklonimo veću pažnju roditeljstvu“.

„Takođe, jako veliki problem, koji se ne rešava, skrenuli smo pažnju i na to na sastanku sa premijerkom, da trudnice po 4,5 meseci ne dobijaju platu. Kada su trudnice u pitanju, i dalje postoje velika kašnjenja i najzastupljenija su upravo u državnim firmama“, kaže ona.

Kako je rekla, „birokratija koju nismo prevladali je pokazatelj da sistem ne funkcioniše“.