"1 od 5 miliona" predstavio aplikaciju za prijavu izbornih nepravilnosti

Izbori 2020 06. mar 202014:33 > 14:40
1 od 5 miliona

Pokret #1od5miliona imaće pet miliona kontrolora na predstojećim izborima, zahvaljujući novoj aplikaciji za prijavu izbornih nepravilnosti, koja je danas predstavljena, najavila je predstavnica Pokreta Valentina Reković.

Nova aplikacija, pod nazivom Fer i slobodni izbori (FISI), kako navode, dostupna je svima koji žele da prijave svaku nepravilnost koju uoče u toku samog izbornog dana, ali i tokom čitavog izbornog procesa, u danima predizborne kampanje. Aplikacija je potpuno anonimna, ali postoji opcija da ostavite podatke ukoliko to želite, izjavila je članica Pokreta Sofija Nedeljković. 

Aplikacija se sastoji iz dva dela, mape sa biračkim mestima sa posebno označenim markerima gde se mogu pronaći podaci o prijavljenim nepravilnostima i formulara za prijavu nepravilnosti. 

Aplikacija omogućava unoštenje audio-vizuelnog sadržaja kao dokaza da se nepravilnost desila. 

Na pitanje šta će se desiti nakon što eventualne nepravilnosti budu prijavljene i registrovane, Reković je odgovorila da Pokret 1od5miliona priprema pravni tim, koji će se pobrinuti da prijave završe na pravoj adresi. 

U Srbiji više ood 80 odsto domaćinstava koristi internet, na taj način će svaki građanin biti kontrolor na izborima, rekla je Reković.

Reković je izjavila da Pokret još uvek nije dobio povratne informacije od Republičke izborne komisije i Evropskog parlamenta povodom njihovog ranijeg zahteva za uvođenjem elektronskih čitača ličnih karata.