Vučić crta puteve, pomera brda, rešava "švajcarce", a za N1 "nenadležan"

Vesti 05. mar 202018:12 > 18:32
N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je lično oduševljen idejom da N1 dobije nacionalnu frekvenciju, ukoliko nadležne institucije to odobre. Što se njega tiče, kaže, nije nadležan da takve stvari komentariše, što se kosi sa imidžom koji gradi već osam godina.

„Onaj koji se za sve pita“ – ova rečenica povezuje se samo sa jednim čovekom u Srbiji, koji ne pokušava da je ospori. Nakon što je Aleksandar Vučić na na televiziji Pink izjavio kako bi N1 mogla da se vidi svuda ako bi signal dala besplatno, naša televizija odgovorila je da je to moguće, ukoliko bi dobila nacionalnu frekvenciju. O tome, kaže, on ne odlučuje.

POVEZANE VESTI

„Uvek govorite da institucije treba da rade svoj posao, a onda dođete kod predsednika da ga pitate hoće li N1 da dobije nacionalnu frekvenciju. Pa to je posao za institucije koje su nadležne, za REM ili ne znam ni ja koga. Kakve to veze ima sa predsednikom? Vi biste to preko veze da dobijete“, pitao je Vučić.

Odlučan odgovor predsednika koji nema nameru da pogazi obećanje dato biračima.

„Želim da budem predsednik svima vama, bez razlika. Bez želje da delim, bez namere da sudim, sa punom svešću o sopstvenoj pokornosti, podređenosti pred vama i pred Srbijom“, glasilo je obećanje sadašnjeg predsednika Srbije dato 2017.

Međutim, deluje da predsednikova pokornost pred zakonima u najmanju ruku ima granice. Onaj čija su ustavna ovlašćenja proceduralna, u javnosti se predstavlja kao čovek koji odlučuje o apsolutno svemu, pa i gde će putevi da prolaze.

„Ovo sam ja crtao lično“, govorio je prilikom predstavljanja izgradnje novih puteva.

Njegove nacrte ništa nije moglo zaustaviti, pa čak ni geografija, zbog čega je prilikom izgradnje Koridora 10 naređivao radikalne mere: „Da ruše ovo brdo, da pomere ovu zemlju kompletno na drugu stranu“.

Ispostavilo se da se Vučić razume i u žičare, pa su stručnjaci dobili još jedan nalog od predsednika:

„Zbog vetra, zbog košave, da to bude na tri, a ne jednoj kako se to kaže, žici ili kablu“.

Uz redovne kritike na račun pravosuđa, predsednik Srbije učestvuje i u istragama. Bez ikakvog obrazloženja, imao je uvid u kompletan snimak udesa u kom je učestvovao direktor Koridora Zoran Babić, kao i slike iz istrage ubijene pevačice Jelene Marjanović. Iako taj slučaj još uvek nije dobio epilog, pre četiri godine, umesto nadležnih, Vučić je dao i obećanje.

„Ono što mogu da kažem je da će ubica biti uhapšen u narednih 48 sati“, rekao je nakon ubistva folk pevačice u Borči.

Nakon što je lično rešio problem lokalnog medija čija je vlasnica Maja Pavlović štrajkovala glađu, Aleksandar Vučić pokazao je da se razume i u ekonomiju. Najstariji građani penzije će dobijati po modelu o kom veća i odlučuje – upravo on: „U narednim danima ćemo Krkobabić i ja, sa Malim i Anom, da vidimo da sednemo da promenimo model. Može švajcarski model“.

Na protestu građana zaduženih u švajcarskim francima, pojavio se upravo predsednik svih građana, i – pronašao rešenje. Vučić je saopštio da će država isplatiti štetu.

„I to da ne idemo na banke, jer bi to napravilo veliki reputacioni rizik za banke, napravilo haos u finansijskom sistemu Srbije nego da vidimo kako to država da preuzme na sebe. To bi državu koštalo u ovom trenutku oko 120 miliona evra“, objasnio je Vučić.

Ali kada se radi o N1, Ustav ponovo postaje najviši pravni akt.

„Zna se ko je institucija u pravnoj državi, a ne vi, a ne ja“, poručio je predsednik Srbije.