Kampanja od vrata do vrata ili "pretnja od vrata do vrata"

Izbori 2020 05. mar. 202017:41 > 18:06
Podeli:
Izvor: N1

Poslednjih dana po društvenim mrežama kruže snimci tzv. kampanje od vrata do vrata, na kojima se vide predstavnici SNS koji sa spiskovima u rukama preporučuju građanima svoju stranku. Raša Nedeljkov iz CRTE kaže da nadležni organi treba da utvrde da li u tim slučajevima ima zloupotrebe podataka, dok novinar Dragan Janjić ocenjuje da ako neko prikuplja, proverava i beleži nešto, nije kampanja od vrata do vrata, već pretnja od vrata do vrata.

Govoreći o tim kampanjama, Janjić kaže da kad neko ide sa spiskovima i prikuplja (glasove) ili nešto proverava i beleži, onda je to pretnja od vrata do vrata, jer se čovek plaši, jer vidi „da mu neki sistem dolazi“ i misli da mora da glasa ovako ili onako, jer eto neko ima moć da se pojavi i da ga pita kako će da glasa.

Nedeljkov navodi da su to neproverene informacije, da organizacija CRTA ne može to da istražuje, ali da nadležne službe treba da utvrde da li ima u takvim slučajevima zloupotreba podataka, odnosno da ispita kako su određene partije došle do podataka. Ukoliko postoji pritisak da se građani izjašnjavaju o bilo čemu, pa i o tome za koga će glasati ili da li će izaći na izbore ili ne, to je problem, naveo je.

Nedeljkov kaže da se ne zna kakvi su to spiskovi – da su opcije da mogu biti fotokopije biračkog spiska, koje je neko nezakonito kopirao, da mogu da budu spiskovi baza javnih preduzeća ili državnih institucija, ili neke legitimne evidencije. „E sad je pitanje, kakvih evidencija… Ukoliko politička partija za koju nikada nisam glasao, nikada nisam potpisao kandidaturu, nikada nisam bio siguran glas, ako oni imaju broj mog mobilnog telefona, moj matični broj, postoji osnovana sumnja da je u tom slučaju došlo do krivotvorenja podataka“, naglasio je Nedeljkov.

Janjić ističe da je veliki propust što nadležni organi nisu pre kampanje isproveravali navode i slučajeve o ucenjivanju u javnim preduzećima. Trebalo je to da ispitaju i da o tome obaveste javnost, istakao je.

Na konstataciju da mali broj ljudi prijavljuje, Janjić kaže da ih je malo, ali ističe da ih je bilo, i da je to trebalo da bude zadatak nadležnih, koji bi trebalo da štite građane – da stvore klimu za to da prijavljuju takve slučajeve i da ih ohrabre.

„U startu zabrinutost izaziva rad medija“

Na pitanje da li postoje uslovi za fer i slobodne izbore, Nedeljkov, koji je bio učesnik dijaloga o izbornim uslovima, kaže da je to jako teško pitanje i da u CRTI posmatraju nekoliko segmenata izbornog procesa – rad medija, na koji način mediji izveštavaju o različitim akterima da li svi relevantni akteri u izbornoj trci imaju jednak tretman i pristup  medijima, nivo pritisaka i potencijalne korupcije, da li i u kojoj meri se zloupotrebljavaju javni resursi u stranačke svrhe…

Veoma je težak zadatak ispred nas, kao građanske posmatračke misije, na terenu smo već od 10. februara, naveo je. Nedeljkov ističe da je glavno pitanje da li će se i u kojoj meri poštovati zakoni, dodajući da odavno imamo relativno dobre zakone i dobra pravila, ali da je problem sa primenom.

„Nešto što u samom startu, pred samu kampanju, daje zabrinutost jeste rad medija. Mi smo, kao organizacija, posmatrali od sredine oktobra medije sa nacionalnom pokrivenošću i kao rezultat smo dobili da predstavnici onih partija koje su na vlasti imaju na RTS napr. 4/5 prostora i izveštava se pretežno pozitivno o njima. Na drugom mestu su predstavnici onih stranaka koje su proglasile bojkot, o njima se izveštava negativno. Da su takvi podaci sada kada su raspisani izbori, REM bi morao da reaguje. I sada će biti pitanje ako naš monitoring, monitoring drugih organizacija i nadam se REM-a, pokaže da postoji diskriminacija u prezentovanju različitih aktera koji učestvuju u izbornoj trci bude toliko neravnopravna – da li će REM da reaguje ili ne, to čekamo da vidimo, da li će reagovati na prijave… Mi smo podrška državi zato što prikupljamo dokaze i informacije o nepravilnostima, o stvarima za koje sumnjamo da su nepravilnosti, kao što je na primer funkcionerska kampanja… Do sada smo podneli oko 10 prijava Agenciji za borbu protiv korupcije, koja uključuje i neke opozicione lidere, dakle ne samo one koji su na vlasti na nacionalnom nivou, do današnjeg dana nemamo nijedan odgovor. I za neke stvari koje su prilično direktne, kada predsednica Vlade, na televiziji sa nacionalnom pokrivenošću, kao predsednica Vlade, pozove gledaoce te televizije da glasaju za SNS. To je direktno kršenje zakona i tu nema potrebe puno da se odlučuje“, naveo je gost N1.

Nedeljkov kaže da neki pokazatelji govore da je potrebno „još pritiska i podrške institucijama da počnu da rade svoj posao“.

Janjić navodi da čak i pod uslovom da u medijskoj kampanji „nešto bude mereno ravnopravno“, ne misli da su stvoreni dobri uslovi što se medija tiče. „Ja mislim da će kampanja biti prilično oštra i surova“, navodi.

POVEZANE VESTI

Podsetio je na slučaj Nedeljnik. „Imali ste situaciju kada je jedan ministar (Aleksandar Vulin) citirao poštu i mejlove koje su razmenili jedan bivši funkcioner i jedan urednik. Neko bi trebalo da ode do njega i da pita – kako ste vi došli do toga. On je umesto toga, praktično zloupotrebio državne resurse jer je od VBA tražio da mu VBA kaže kako on nije kriv. Ali nije rekao otkud mu tekst“, naveo je Janjić, dodajući da ministri moraju da odgovaraju na pitanja javnosti, a ne da koriste javne resurse da bi izbegli pitanja. „I to stalno treba imati u vidu. Mi nismo u takvoj situaciji, nažalost, i ja mislim da će to u kampanji čak da se poveća. Moguće da će biti veće prisustvo predstavnika opozicije koji izlaze na izbore, ali za mene je pitanje šta će biti sa onima koji bojkotuju izbore, jer i bojkot je odnos prema izbornom procesu“, naveo je. Janjić dodaje da bi trebalo pratiti kampanju bojkota izbora, jer je to takođe odnos prema političkoj situaciji.

Kampanja bojkota – u informativnom programu

Na pitanje da li je kampanja bojkota predizborna aktivnost, Nedeljkov odgovara – ne. „To je politička aktivnost, predstavnici bojkota morali bi, ukoliko njihove aktivnosti budu od javnog interesa, da se nađu u informativnom programu pre svega na RTS i RTV. Sve ono što je od javnog interesa, što je od interesa građana da na osnovu činjenica formiraju svoj stav – da li će da glasaju ili ne, ako će da glasaju za koga će ili ne… Jasno je da neko ko nije na glasačkom listiću ne može da bude deo tzv. predizbornog programa, besplatnog programa na javnim servisima, ali u informativnom programu… Jasno je šta je javni interes – javni interes je da postoji potpuna, istinita, objektivna, pravovremena slika o relevantnim dešavanjima u jednom društvu“.

Funkcionerska kampanja i da li će Agencija reagovati

Upitani o funkcionerskoj kampanji, Nedeljkov kaže da će toga sigurno biti i da je glavno pitanje da li će i u kojoj meri Agencija (za borbu protiv korupcije) reagovati.

Najekstremniji su, kaže, oni slučajevi gde je moć aktera najveća. To polazi od predsednice Vlade, pre svega imajući u vidu činjenicu da je predsednica Vlade upravo potpisala preporuke drugim državnim činovnicima o tome, dodao je.

Dobra je okolnost, kaže, to što sada tokom kampanje postoji rok od pet dana za vreme kog će Agencija imati obavezu da na prijave reaguje. On podseća da je CRTA tokom beogradskih izbora prijavila spot sa, kako navodi, kršenjem čitavog niza zakona, a da su od Agencije dobili odluku devet meseci kasnije, da je bilo kršenja.

Nedeljkov navodi da je propuštena prilika da se, kako su preporučivale organizacije civilnog društva, zakon za borbu protiv korupcije unapredi time što bi bila ubačena formulacija da se tokom kampanje javnim funkcionerima zabrani učešće na „javnim događajima koji su proizvod čitavog društva“ – otvaranje puteva, fabrika… Navodi da predstavnici vladajuće koalicije nisu to prepoznali dobru stvar za ovo društvo, jer bi se njima, kako ocenjuje, drastično smanjila moć. Nedeljkov navodi da organizacije civilnog društva neće odustati od toga. 

Janjić kaže da mu je nezamislivo da će čak i tokom predizborne kampanje da prestane „ona mantra – ovi pre nas ništa nisu uradili, a vidite šta smo mi uradili“, što je, kako ističe, funkcionerska kampanja sama po sebi.