Birači iz inostranstva mogu da se prijave za glasanje na izborima

Izbori 2020 05. mar 202013:27 > 13:29
N1info

Birači koji borave u inostranstvu mogu preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije da podnesu zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu i to moraju da obave najkasnije pet dana pre zaključenja spiska, 4. aprila, saopšteno je danas.

„Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži ime, prezime i ime jednog roditelja birača, jedinstveni matični broj birača, opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, navodi se da će predstavništvo Srbije dostaviti informaciju da će birač glasati u inostranstvu nadležnoj opštinskoj i gradskoj upravi u kojoj je on živeo u Srbiji.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za osobu koja je već upisana u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju gradjana, na internet stranici Ministarstva državne upravei lokalne samouprave.