Švedskog ambasadora zabrinjava što Skupština radi bez velikog dela opozicije

Vesti 04. mar 202023:40 > 05. mar 2020 07:05
N1

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin izjavio je da zemlja čiji je zvaničnik prati dešavanja vezana za izbore u Srbiji, odluku dela opozicije da ih bojkotuje, te da ga zabrinjava što Skupština radi bez prisustva velikog dela opozicije. On je za magazin Karakter kazao da se nada da će doći kraj tome, ali da srpski političari moraju sami da se dogovore.

„Teško je nama da forsiramo neko rešenje, to se tako ne radi, nego moraju političari u državi da pokažu neku odgovornost. Neću da govorim ko je kriv ili ko nije, zaista se mora pronaći kompromis“, ocenio je Ludin.

Prema njegovim rečima, evropski predstavnici mogu da pokušaju da budu neka vrsta posrednika, ali „to je stvar srpskih političkih klasa“.

„Ponekad se dešavaju čudne situacije u srpskoj politici, jer bi u sličnom slučaju u Švedskoj političar koji je odgovoran za propuste u nekom sektoru odmah morao da podnese ostavku. Ovde retko vidim da se to dešava“, kazao je on. 

On je ocenio da je politička kultura u Srbiji u tom pogledu drugačija od švedske. 

„Mi smo vrlo nemilosrdni prema političarima u Švedskoj, što se poverenja tiče. Vi imate i rekonstrukcije vlade i druge mehanizme. Ima i kod nas rekonstrukcija, ali postoje i ostavke. Ovde se to ređe dešava. Za Šveđane je to nekad malo teže da shvate“, zaključio je on.