UNHCR: Nemoguće da Srbija postane "parking za migrante", oni ne žele da ostanu

Vesti 04. mar. 202018:20 > 18:29
Podeli:
Izvor: N1

Najnovija migrantska kriza, danima je jedna od glavnih tema i u Srbiji.

Oko 130 hiljada migranata sa Bliskog Istoka kreće se iz Turske prema grčkoj granici. Granice EU trenutno su zatvorene za te ljude, ali se otvara pitanje, da li će uskoro još jedan veliki migrantski talas zapljusnuti Evropu? Da li je Srbija spremna na to?

Predsednik Vučić kaže da je Srbija oduvek pokazivala solidarnost sa izbeglicama, ali da će, kada je o aktuelnoj situaciji reč, gledati i kako EU reaguje na migrantsku krizu.

POVEZANE VESTI

„Ne želimo da se prema bilo kome ponašamo kao prema neljudima, ali sa druge strane, umećemo da sačuvamo bezbednost i sigurnost naših građana. Bude li potrebe i bude li bilo ko pomislio da Srbija treba da postane nekakav ‘parking za migrante’, pokazaćemo da se to neće dogoditi“, rekao je Vučić.

U UNHCR ocenjuju da je nemoguće da Srbija postane takozvani ‘parking za migrante’, jer svi ti ljudi, kako kažu, ovde jednostavno ne žele da ostanu.

„Ljudi koji beže od ratova, progona, njih je apsolutno nemoguće zaustaviti. Prema našim procenama, u 2019. godini kroz Srbiju je prošlo oko 30 hiljada ljudi, od tih 30 hiljada samo 252 predalo je zahteve za azil nadležnom organu kancelarije za azil Republike Srbije“, kaže Mirjana Milenkovski iz UNHCR.

U UNHCR dodaju da ne veruju da će se ponoviti migrantska kriza iz 2015. godine. U Komesarijatu za izbeglice kažu da prate situaciju na granici Grčke i Turske, kao i da su u redovnoj komunikaciji sa Radnom grupom za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice, u Srbiji postoji 17 centara u kojima je, prema poslednjim podacima, smešteno 5.740 migranata. Procenjuje se da izvan centara ima još oko 600 migranata.

O bezbednosnoj situaciji sa izbeglicama i migrantima koji su ovde govorio je predsednik Vučić koji kaže da se oni obično sukobljavaju među sobom. Zabeležena je nekolicina napada i na domaće stanovništvo, te su, prema Vučićevim rečima, ti migranti najstrože kažnjeni. 

„Morate samo da imate u vidu, da bismo bili fer prema svima, da je oko hiljadu puta više takvih napada od strane Srba, nego od strane migranata. Zato ja nikada neću da prihvatim raznovrsne fašističke teorije koje kruže od strane pojedinih političara u našoj zemlji i različitih neodgovornih ljudi“, rekao je Vučić.

Ipak, Vučić dodaje, ukoliko bude potrebno, srpske vlasti umeće da sačuvaju granice.