Vučević: Hakeri tražili 400.000 evra u bitkoinima da otključaju gradske servere

Vesti 04. mar 202017:03 > 17:17
N1

Serveri gradskih uprava u Novom Sadu, ali i nekoliko drugih javnih službi u JKP "Informatika", hakovani su tokom vikenda, a hakeri traže bitkoine da bi otključali sisteme. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da je reč o najvećem hakerskom napadu u Srbiji otkad su uvedene savremene informacione tehnologije.

„Praktično je 1. marta u večernjim satima blokiran ceo informacioni sistem Novog Sada. Novi Sad je mnogo radio na tom polju i mi smo ceo grad umrežili. Napadom na naš sistem oni su praktično blokirali ceo grad“, rekao je Vučević za RTS.

Prema njegovim rečima, lični podaci građana „apsolutno nisu ugroženi, jer se nalaze na drugoj softverskoj platformi“.

POVEZANE VESTI

„Napad je izvršen na jedan sistem gde su podaci javnih službi, grada Novog Sada, naših svih organa, a svi lični podaci građana se nalaze na drugoj platformi koja nije obuhvaćena napadom. To vam sada odgovorno apsolutno tačno tvrdim, tako da građani nemaju razloga za brigu“, naglasio je Vučević.

Napominje da je program bio pod zaštitom poznatog antivirus softvera koji je kupljen i licenciran. Upad u sistem putem mejla.

„Radi se o sajber napadu ne grupe đaka ili studenata, radi se o međunarodnom terorizmu. I velika naftna kompanija iz Hrvatske je bila napadnuta pre dve nedelje. Više gradova u Nemačkoj je trenutno napadnuto pod istim talasom sajberterorizma. Oni su od nas tražili da otkupimo naše podatke u kripto valuti u iznosu od 50 bitkoina, pa posle je to palo na 20 bitkoina. Da prevedem, 50 bitkoina na tržištu je negde oko 400.000 evra. Nismo, naravno, ništa platili“, kazao je Vučević.

Navodi da se polako podiže sistem.

„Imamo veliku podršku BIA, policije i Tužilaštva za visokotehnološki kriminal. Danas nam dolaze iz Vladine kancelarije za IT sektor. I premijerka je dala nalog da se i oni uključe“, istakao je Vučević.

Od juče, kaže, rade građevinske dozvole, danas će krenuti objedinjena naplata, posle nas čeka predškolska ustanova, a vraćene su u rad i nadzorne kamere.

„Oni su upali u naš sistem, pretpostavka je putem mejla, ubacili neke svoje algoritme i praktično zaključali sve podatke, uzeli našu bazu i onda se javili kao klasični ucenjivači“, napomenuo je Vučević.