Migrant u Gračanici pronađen sakriven u motoru autobusa

Vesti 04. mar 202013:40 > 13:44
N1

Policija u Gračanici saopštila je da je jedan migrant pronađen u motoru autobusa koji je saobraćao na relaciji Priština-Gnjilane.

Nakon što je primetio, vozač je odmah pozvao policiju i ustanovljeno je da je u motoru vozila sakriven migrant. On je posle privođenja predat jedinici za migracije u glavnoj direkciji u Prištini.

Reč je o migrantu koja već duže vreme boravi na teritoriji Kosova u jedinici za migracije, ali se slobodno kreće, rekao je komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković, navodeći da je državljanin Maroka. Trajković je istakao da je u pitanju prvi ovakav slučaj zabeležen na teritoriji opštine Gračanica.

Inače, tokom 2019. godine na Kosovo je ilegalno ušlo 911 osoba za koje se sumnja da su iz Sirije, iako nisu posedovali lična dokumenta kojim bi potvrdili državljanstvo, naveo je u pisanoj izjavi za RTK2 portparol policije Kosova Daut Hodža.

On napominje da su svi oni nakon ulaska na Kosovo zatražili međunarodnu zaštitu i smešteni su u centar za azil i da prema Zakonu o azilu imaju pravo na slobodu kretanja na teritoriji Kosova.

Hodža naglašava da za sada nema prijavljenih incidenata u kojim su učestvovali migranti.

Tokom prošle godine i prvih meseci u ovoj godini mnoge grupe azilanata koje su ilegalno ušle na Kosovo iz Albanije zadržane su na graničnom prelazu, ali postoje i slučajevi koji dolaze iz drugih zemalja pošto im je namera da preko Kosova pređu u Srbiju i dalje u države EU.

Centar za azil je otvoren i sve izbeglice, nakon što dobiju identifikacionu kartu, imaju mogućnost da se slobodno kreću van centra od 8 do 22h.

„U većini slučajeva nakon tri do četiri dana boravka u ovom centru dešava se da se ne vrate. Oni nastavljaju put ka svom cilju. Pored državljana Avganistana, koji čine većinu, ovde ima i državljana Sirije, Libije, Irana, Iraka”, naveo je portparol policije Kosova.