Vlada Kosova preispituje ugovore o lobiranju

Vesti 04. mar 202011:13 > 11:16
Podeli:
Izvor: N1

Vlada Kosova preispituje milionske ugovore o lobiranju Ministarstva za evropske integracije kojim je upravljala Durata Hodža (Dhurata Hoxha), prenosi KoSSev.

U martu prošle godine, ministarka Durata Hodža potpisala je ugovor sa Francuskom kompanijom MAJORELLE PR & Event kako bi svakog meseca istraživali šta francuski mediji pišu o Kosovu, piše Koha, čija je vrednost 168.000 evra ili 28.000 evra mesečno.

Ovaj ugovor potpisao je generalni sekretar i šef nabavke ovog ministarstva. Zamenik sadašnjeg ministra za integracije Tauljant Krieziu (Taulant Kryeziu) rekao je da se istražuju svi ugovori za koje se sumnja da ne podležu zakonskim procedurama.

Drugi ugovor potpisan je u julu 2019. godine sa američkom kompanijom “Madison Global Strategies” u vrednosti od 152.000 evra.

Tim ugovorom predviđene su konsultantske usluge u korist ministarstva i sastanci sa članovima Kongresa i administracijom američkog predsednika Donalda Trampa.

U oktobru prošle godine Ministarstvo za integracije je ukinulo ugovor sa obrazloženjem da je vlada podnela ostavku. U međuvremenu, Ministarstvo za evropske integracije potpisalo je ugovor sa kosovskom kompanijom „PR Solutions“ radi javnog informisanja o procesu vizne liberalizacije, čija je vrednost veća od 881.000 evra. Ovaj ugovor ističe 10. jula 2022. godine.

U internom izveštaju Ministarstva za integracije u pregledu ugovora o lobiranju rečeno je da oni nisu imali „opipljive rezultate“. Pored toga, pričinjena je šteta državnom budžetu. Ovo ministarstvo ne isključuje osnivanje profesionalne radne grupe ili eksternu reviziju koja bi detaljno istražila napredak i zaključivanje ovih ugovora.

Ministarstvo za integracije takođe ostavlja otvorenim i obaveštenje Specijalnom tužilaštvu da istraži da li je bilo zloupotreba u vezi sa ugovorima o lobiranju. KTV se obratila Specijalnom tužilaštvu da proveri da li postoji istraga povodom navoda koje je Ministarstvo evropskih integracija podiglo u vezi sa tim ugovorima, ali odgovor nije dobila.