Grigorije za Blic: Završava se epoha autokratskih vladavina

Vesti 04. mar 202008:48 > 08:55
N1

Episkop Dizeldorfa i Nemačke Grigorije izjavio je da mu se čini da uslovi za normalne izbore u Srbiji ne postoje i da mu se argumenti koji iznosi opozicija u pravcu bojkota čine logičnim.

„Bio sam jesenas ovde i mogu slobodno reći da odavno nisam video tako lepu, a tako zapuštenu zemlju kao što je Srbija. Budući da sam potekao s planine, znam šta znači kada je njiva uzorana a livada pokošena“, rekao je vladika Grigorije, u intervjuu za Blic, na pitanje na šta mu liči Srbija u osvit izbora.

Govoreći o protestima u Crnoj Gori zbog Zakona o slobodi veroispovesti, on je rekao da „niko, ko je iole pratio situaciju, nije bio toliko slep da ne primeti kako je ispočetka vlast u Srbiji bila direktno na strani (predsednika Crne Gore Mila) Đukanovića“.

„Insistirano je na nemešanju, uz naglasak na tome da je to stvar države Crne Gore i slično. Bilo je jasno da se ime moćnog političara Mila Đukanovića ne sme pomenuti i nije ga pomenuo niko iz vladajuće strukture“, rekao je vladika Grigorije.

Medutim, kako je dodao, „u nastavku zbivanja, pošto su rasle litije, a s njima i dostojanstvo naroda, došlo je do preumljenja“ i „sada nema napada na Đukanovića, ali nema ni napada na mitropolita Amfilohija i na Crkvu i litije“.

„To se očigledno vlasti u Srbiji ne bi isplatilo jer bi je isuviše mnogo košalo. Vlast u Srbiji je shvatila da ‘raja koja je nikla k’o iz zemlje trava’ može i njima da se dogodi – i ne samo u Srbiji već i u Bosni i Hercegovini, Makedoniji…“, rekao je vladika Grigorije, napominjući kako nije moguće zatreti ljudsku slobodu.

„To je očigledan znak da se završava jedna epoha. I to nije samo epoha Djukanovića, to je epoha i Josipa Broza, ako hoćete, i epoha kralja Nikole. Završava se epoha autokratskih vladavina, koje traju po 30, 50, 60 godina i koje su naš narod unazadile i unesrećile“, rekao je vladika Grigorije.

Intervju vladike Grigorija Blicu trebalo je da bude objavljen u nedelju, ali je umesto toga objavljena reportaža moskovskog metroa u čijem je lidu, međutim, „ostao“ intervju sa vladikom.

Vladika Grirorije rekao je tada za list Danas da sumnja da je njegov intervju Blicu, koji je trebalo da bude objavljen u nedelju, povučen greškom i poručio da neće dozvoliti naknadno objavljivanje.

Redakcija Blica je, odgovarajući na pitanje lista Danas o skidanju tog intervjua u poslednjem trenutku, saopštila da je došlo do nesporazuma i da ću intervju sa vladikom izaći u ponedeljak 2. marta, u sklopu ekskluzivnog sadržaja i novog projekta koji ta redakcija tada pokreće.