Čitaku: Poštovaću zahtev vlade Kosova, iako samo Tači može da me razreši

Vesti 03. mar 202018:18 > 18:28
UN

Ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku navela je na Fejsbuku da ne želi da bude topovsko meso između predsedništva i vlade Kosova, da je dobila mejlom obaveštenje u kojem kosovski ministar spoljnih poslova traži od predsednika Hašima Tačija da je razreši i dodaje da će poštovati zahtev vlade u Prištini, iako, podvlači, samo Tači može da je razreši.

Čitaku je odgovorila na zahtev ministra spoljnih poslova Gljauka Konjufce za njeno povlačenje i još šest ambasadora. Čitaku je rekla da je i zvanično dobila obaveštenje od Konjufce o njenom odlasku putem e-maila, prenosi RTK.

Kroz reakciju na Fejsbuku, Čitaku je najavila da će prihvatiti svaku odluku kosovske Vlade, ali kaže da samo predsednik Tači može da je razreši.

RTK prenosi u celosti njeno reagovanje:

„Pozdrav iz Vašingtona,

Pre nekoliko sati, istovremeno sa objavljivanjem vesti na Fejsbuku, primila sam e-mailom obaveštenje na kojem ministar spoljnih poslova Gljauk Konjufca traži predsedniku Kosova Hašimu Tačiju moje razrešenje na mesto ambasadorke Kosova u SAD. Naravno, poštovaću zahtev Vlade Republike Kosovo.

Iako znam da zakonski samo predsednik Kosova ima pravo da imenuje i razrešava ambasadore Republike Kosovo, dovoljna mi je već poznata činjenica da nisam poželjna. Međutim, verujem da sam zaslužila preliminarne konsultacije o pomenutom predlogu. Postavljena sam za ambasadorku preko političkog ključa.

Rekla sam to već mnogo puta ranije, i sasvim je prirodno da Vlada Kosova traži moju zamenu. Međutim, neću dozvoliti sebi da postanem topovsko meso u borbi između Vlade i Predsedništva.

U ovom prelaznom periodu pokušaću da odgovorno ispunim sve obaveze, kao što sam to uvek činila. Nadam se da će se institucije Republike Kosovo brzo dogovoriti o mom nasledniku. Ambasadoru koji će doći iza mene ponudiću potpunu i bezrezervnu saradnju. Imala sam čest i privilegiju da s odgovornošću služim tokom mandata tri premijera i dva predsednika. U SAD-u sam predstavljala Kosovo onako kako sam najbolje znala. Moja inspiracija je uvek bila i ostaće građani Kosova koje sam zastupala u Vašingtonu. Moja poruka glavnom gradu SAD-a bio je upravo odjek njihovih priča o oporavku. Ne postoji večni ambasador. Večno je samo Kosovo i posvećenost prema njemu“, navela je na Fejsbuku Čitaku.

Čitaku se, zajedno sa Tačijem, nedavno našla usred skandala, kada je Tači, pozivajući se na nju, objavio vest da je Jamajka priznala Kosovo, što je odmah zatim na Tviteru ministarka spoljnih poslova te države demantovala.

Poslanica Samoopredeljenja Fitore Pacoli je, zatim, zatražila i ostavku Čitaku.

Čitaku je, podseća KoSSev, u međuvremenu objasnila da je dala striktna uputstva da usmena nota nije još uvek stigla i da se vest ne objavljuje.

Ministar spoljnih poslova i dijaspore Kosova Gljauk Konjufca najavio je, zatim, preduzimanje mera protiv odgovornih za tu vest.