Studentkinje: Nećemo se iseliti zbog Univerzijade, organizovaćemo i proteste

Vesti 03. mar 202017:19 > 17:21
N1

Grupa studenata uz podršku Združene akcije "Krov nad glavom" pokušava da spreči iseljavanje studenata BU iz njihovih soba u najvećem studentskom domu zbog održavanja Univerzijade. Upozoravaju da će od 20. juna do 1. avgusta studenti biti primorani da se isele iz Studentskog grada, kako bi ustupili svoje sobe učesnicima na Unverzijade. Gošće N1, predstavnice tih studenata, kažu da će u narednih mesec dana organizovati protest. Kompromis je, dodaju, da alternativni smeštaj dobiju sportisti.

Dve studentkinje iz Studentskog grada, Jelena Riznić i Mina Milošević, koje su i aktivistkinje ZA Krov nad glavom, tvrde da treba da bude iseljeno 4.500 studenata, koliko ih živi u Studentskom gradu.

Miloševićeva navodi da se nada da se to neće odnositi na strane studente koji žive u Studentskom gradu, jer, kako tvrdi, u razgovoru sa njima saznali su da „oni o tome nisu obavešteni“.

Na konstataciju da su i ranije organizovane Univerzijade, a na pitanje šta je sada specifično, Riznićeva kaže da ove godine ne postoji alternativni smeštaj. „Ni za nas, ni za studente koji dolaze na Univerzijadu… Sve vreme se o ovome govori kao o nekom projektu od nacionalnog značaja – to je zgodna fraza zato što onda možete apsolutno da zaustavite diskusiju o tome. S jedne strane, diskusiju u široj javnosti – gde odlazi novac koji je dat za ovu manifestaciju, a sa druge strane, zatvarate diskusiju sa onima koji su direktno pogođeni ovim, tj. onima koji žive u Studentskom gradu“, navodi Riznićeva.

Ona kaže da se zato poslednjih meseci bave organizovanjem studenata kako bi sprečili iseljavanje, tvrdeći da mnogi nisu bili ni obavešteni o tome.

Miloševićeva podvlači da ne postoji alternativni smeštaj i da ne postoji mesto gde bi bilo smešteno 4.500 studenata. Ona dodaje da se u javnosti kaže da studenti ionako idu kući za raspust, ističući da to nije tačno, „da je većina studenata obavezana da bude tu“, da ne mogu da sele stvari kući za vreme ispitnih rokova, i da veliki broj studenata radi, pa im je i zato potreban smeštaj. „Mi na ovo ne gledamo kao na iseljenje od mesec i po dana, nego kao na nešto što aludira na studentska prava na dom i na besplatno obrazovanje“, navela je.

Ona ističe da se sada „renoviranje Studentskog grada predstavlja kao neki veliki poduhvat, ali to nije neki nacionalni značaj“. „Niko se nije obogatio od ugleda od Univerzijade koje imamo tih mesec i po dana, i niko se nije obogatio od kratkog priliva novca od turista, tako da ukoliko Univerzijada nije poslužila za izgradnju nekih stambenih objekata koji bi poslužili državljanima Srbije, onda ne možemo govoriti o toj frazi“, dodala je.

Riznićeva kaže da je logičnije da studenti koji dolaze na dve nedelje dobiju alternativni smeštaj, a ne „domaći“ koji tu žive.

Ne bi se zadovoljili, kaže, ni alternativnim smeštajem, a dodaje da je sve to napad na studentska prava svih studenata BU, jer im se pomeraju rokovi.

Miloševićeva dodaje da to pomeranje rokova povlači nove probleme u spremanju ispita, da vodi do padanja ispita, pa i padanja sa budžeta. Ona studira na FDU i ističe da je tamo još specifičnija situacija, jer padanje glavnih predmeta u junskom roku povlači i padanje sa budžeta.

„Planiramo organizaciju protesta u narednih mesec dana“, najavila je Miloševićeva.

Riznićeva dodaje da im podršku daju iz Združene akcije Krov nad glavom, ali dodaje da su se studentkinje i studenti iz Studentskog grada već organizovali i pripremaju proteste.

U međuvremenu, dodaje Miloševićeva, organizuju peticiju i skupljaju potpise. „Spremni smo na radikalnije korake i nećemo se iseliti. I pozivamo sve stanare Studentskog grada i „4. aprila“ da se ne isele iz svojih soba, jer nema lakših protesta od odbijanja seljakanja stvari na mesec i po dana“, navela je Miloševićava.

Jedini kompromis na koji pristajemo jeste da se mi ne iselimo iz naših soba, a da alternativni smeštaj dobiju sportisti koji dolaze na Univerzitetske igre, zaključuje Riznićeva.