O pravoslavlju i otadžbini "uče" vežbajući pucanje

Vesti 04. maj 201518:44 > 20:10
N1

U Srbiji je ponovo aktivan Svetolazarev omladinski kamp u kojem se deca od sedam do 17 godina, između ostalog, uče vernosti prema pravoslavlju i otadžbini. To podrazumeva i vežbanje pucanja iz replika kalašnjikova.

Ministar policije Nebojša Stefanović tim povodom kaže da će policija zabraniti kamp zilota samo ukoliko Tužilaštvo utvrdi da postoje elementi krivičnog dela.

Pesma, motitva, logorovanje, život sa prirodom, patriotske pesme i pucanje iz replike puške. Sve to je Svetolazarev pravoslavni omladinski kamp koji i ove godine poziva roditelje da tamo pošalju decu od prvog do 10. avgusta. Prošle godine je direktor policije Milorad Veljović najavio da će policija „ispitati slučaj“, a sada ministar policije Nebojša Stefanović kaže da su „preduzeti određeni koraci“.

„Obavili smo razgovor s organizatorima, obavili smo razgovor s roditeljima, prikupili određena obaveštenja i predali nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje. Dakle, mi smo naš deo posla uradili, na osnovu kvalifikacije ili eventualne kvalifikacije tužilaštva mi ćemo preduzeti određene korake“, kaže ministar Stefanović.

Ti koraci mogu podrazumevati i zabranu kampa, dodaje ministar. Na pitanje da li je policija stupila u kontakt s njima, iz samozvane Srpske istinske pravoslavne crkve nisu odgovorili, ali su nas uputili na prošlogodišnje saopštenje:

„Aktivnost streljaštva iz AirSoft plastičnih pušaka za igru trajala je svega nekoliko sati, a obuhvatala je gađanje u papirnu metu. Dakle, upotreba tih pušaka nije ni u jednom trenutku ličila na vojni trening, niti se to gađanje sprovodilo sa nekom namerom obuke za oružane sukobe“, piše u saopštenju SIPC-a od šestog avgusta 2014.

Na sajtu crkve mogu se pronaći i uputstva za roditelje. Napominje se da je vojnička odeća za decu poželjna, a upozorava se da deca ne dolaze sa srpskim ili engleskim natpisima na majicama ili trenerkama. Za devojčice su suknje i marame obavezne, sve u cilju, kako se navodi, vraćanja istinskim vrednostima predaka.

N1

Ipak, za pojedine stručnjake to nikako nije način: „To apsolutno nije način da se deca vaspitaju, da se nešto nauče, sem da budu nasilni, sem da budu agresivni, sem da mrze druge… Dati deci da pucaju iz oružja, pa makar ono bilo i s veštačkim mecima, odnosno sa lažnom municijom nije nikakva pedagoška mera niti bi bilo koji pedagog to mogao da prihvati kao nešto što je dobro“, kaže Marko Baković, psihoterapeut.

Dok iz tužilaštva nema zvanične reakcije, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi se ograđuju od delovanja Srpske istinske pravoslavne crkve i prvog čoveka ove crkve episkopa Akakija, za kojeg kažu da je iz SPC-a odavno isključen.

Međutim, nisu odgovorili na pitanje N1 šta to Srpska pravoslavna crkva može konkretno da uradi kako potencijalne zloupotrebe dece u ovom ali i drugim slučajevima ne bi bilo.

Gostujući u Dnevniku u 19 časova TV N1, filozof religije Miroslav Keveždi rekao je da se svakako može govoriti o zloupotrebi dece pošto je reč o kanonski nepriznatoj organizaciji koja se uz to protivi političkom poretku države u kojoj deluje.