UNS: Ministarstvo poništilo osam rešenja i formiralo nove konkursne komisije

Vesti 03. mar 202012:31 > 12:37
Podeli:
Izvor: N1

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da je Ministarstvo kulture i informisanja objavilo osam novih rešenja o članovima komisija za ocenjivanje ovogodišnjih medijskih projekata, koja su prethodno poništena.

U sastavu devet komisija najveći broj, pet, predstavnici su Udruženja novinara Srbije (UNS).

Projekte prijavljene na konkursima Ministarstva kulture za sufinansiranje medijskog sadržaja ocenjivaće i po tri predstavnika Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Lokal presa i Društva novinara Niša (DNN).

Po dva člana su predstavnici Asocijacije medija i Društva novinara Vojvodine.

U komisijama učestvuju i po jedan član udruženja RAB Srbija, Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS), Udruženja sportskih novinara Srbije i Asocijacije Radio-televizije Srbije, kao i 20 nezavisnih medijskih stručnjaka.

U saopštenju se podseća da je Ministarstvo kulture i informisanja, posle reagovanja UNS da će povući svoje predstavnike iz konkursnih komisiji zato što su u njima u najvećem broju bili predstavnici nereprezentativnih udruženja, Udruženju poslalo novi predlog rešenja.

Nezadovoljni izborom članova konkursnih komisija Ministarstva kulture reagovali su i Asocijacija medija, ANEM, Asocijacija onlajn medija, Lokal pres, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i NUNS.

Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je devet medijskih konkursa, za koje je opredeljeno ukupno 274 miliona dinara za javno informisanje, podseća UNS.