Lutovac: Nezadovoljna manjina pokušava da preuzme upravljanje DS-om

Vesti 02. mar 202018:47 > 18:50
N1 (arhiva)

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da u DS nema raskola, već da "nezadovoljna manjina istih ljudi" pokušava da preuzme upravljanje tom strankom.

Lutovac je rekao da veruje da će se to završiti na predstojećoj Skupštini DS, kada očekuje da se raspusti njena Statutarna komisija.

„Jasno je ko su ti ljudi. Prelistajte režimske medije, i videćete kome iz DS-a daju prostor da napada svoju stranku“, rekao je Lutovac na RTV, navodeći da se njihov uticaj vidi u radu Statutarne komisije koja je donosila „nestatutarne odluke“.

On je rekao da će Skupština DS-a izabrati u Statutarnu komisiju ljude koji neće donositi odluke na osnovu „političkih instrukcija, već na osnovu Statuta i utvđivati pravne činjenice“.

Po njegovim rečima, nema razloga da se ponovo odlučuje o tome da li treba bojkotovati izbore u Srbiji, navodeći da je, na sednici kada je takva odluka doneta, samo četvoro bilo protiv toga.

„Kada bismo izašli na izbore, izgubili bismo i ono malo kredibiltete što nam je ostalo“, rekao je Lutovac i ocenio: „Upravo svojom doslednošću ga vraćamo“.

Ako Paunović izađe na izbore više nije član DS-a

Lutovac je rekao da je potpredsednik DS-a Saša Paunović „častan čovek“ koji je tražio odobrenje da izađe na lokalne izbore u Paraćinu, ali kada je video raspoloženje među članovima DS u Srbiji i stav Presedništva DS, razumeo je da ne treba da to pitanje postavlja i pred Glavni odbor stranke.

Po rečima Lutovca, ako Paunović izađe na izbore, više ne može da bude član DS-a, ali u takvom slučaju neće biti potrebno pokretati postupak, već će se samo konstatovati da je on u nekoj drugoj organizaciji ili na nečijoj izbornoj listi.

Kako je naveo, to važi za svaki drugi takav eventualni slučaj, „pa i za Gordanu Čomić“.

„Ako neko smatra da treba da se postavi pitanje poverenja u mene, kao predsednika stranke, neka izvoli. Spreman sam“, rekao je Lutovac.