Oslobođen Blanuša, bez Marka Miloševića na suđenju, ali najavljena žalba

Vesti 02. mar 202014:16 > 14:34
Podeli:
Izvor: N1

Viši sud u Beogradu odlučio je da obustavi krivični postupak protiv bivšeg upravnika Okružnog zatvora u Beogradu, Dragiše Blanuše koji je vođen po privatnoj optužnici naslednika nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića. Punomoćnik Marka Miloševića najavio žalbu na tu odluku.

Kako prenosi nova.rs, postupak je obustavljen jer ni privatni tužioci – Miloševićeva deca Marija i Marko, kao ni njihovi punomoćnici nisu danas došli na suđenje.

Dugogogišnji punomoćnik porodice Milošević, advokat Zdenko Tomanović je 30. januara dopisom obavestio sud da mu je Marija Milošević otkazala punomoćje, a kako se danas u sudu nije pojavio novi zastupnik sudija je odlučila da obustavi proces.

Marija i Marko Milošević imaju pravo žalbe Apelacionom sudu na odluku o obustavi postupka.

Nakon smrti Miloševićeve supruge Mirjane Marković, njena deca su nastavila krivično gonjenje Blanuše i privatnom optužnicom su ga teretili za otmicu svog oca, nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, prilikom izručenja Hagu 2001. godine, i druga krivična dela na štetu te porodice.

Optužnicu su preko punomoćnika u svojstvu “oštećenih kao tužilaca” još 2005. protiv Blanuše podneli Slobodan Milošević, koji je tada već bio u Hagu i njegova supruga Mira Marković, nakon što je tužilaštvo odbacilo njihovu krivičnu prijavu protiv Blanuše.

Milošević je u martu 2006. godine umro u pritvoru Haškog tribunala, a Markovićeva je prošle godine preminula u Rusiji u kojoj je poslednih 13 godina živela u azilu.

Nakon njihove smrti krivično gonjenje preuzeli su njihovi naslednici i to u ponovljenom postupku, pošto je prvu presuda kojom je Blanuša bio oslobođen od optužbi u martu 2017. ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Privatnom optužnicom nekadašnji upravnik Okružnog zatvora Dragiša Blanuša teretio se za otmicu Slobodana Miloševića prilikom izručenja Hagu, jer je bez odobrenja suda dozvolio da 28. juna 2001. godine NN lica odvedu Miloševića iz zatvora, a potom ga prebace u pritvor Haškog tribunala, gde je umro 11. marta 2006. godine.

Blanušu su Miloševići teretili i da je neovlašćeno objavio knjigu “Čuvao sam Miloševića”, koja govori o pritvorskim danima bivšeg predsednika SRJ pred njegovo izručenje Hagu, za koju je takođe bio oslobođen.

Ponovo mu se sudilo i zbog optužbe ove porodice za neovlašćeno objavljivanje Milioševićevih fotografija slikanih u pritvoru, koja je bila odbijena zbog zastarelosti.

Tomanović: Uložićemo žalbu, Viši sud nezakonito postupa

Advokatska kancelarija Tomanović navela je u saopštenju da se ne sme obustavljati postupak a da sud ne pozove naslednike Slobodana Miloševića ili njihove punomoćnike, i da „Viši sud ponovo nezakonito postupa“.

„Okolnost da je jedan naslednik Slobodana Miloševića, ćerka Marija, opozvala punomoćje kancelariji Tomanović ne isključuje validnost punomoćja drugog naslednika, sina Marka, koji je ovlastio kancelariju Tomanović da nastavi postupak“, dodaje se u saopštenju.

Kako je navela kancelarija Tomanović, u takvoj situaciji sud nije smeo da ne pozove na glavni pretres ni naslednike ni punomoćnika jednog od naslednika i da tako nađe izgovor da ne sudi dalje.

„Skoro 19 godina trajanja postupka povodom otmice Slobodana Miloševića iz Centralnog Zatvora bez saglasnosti sudije i predsednika suda, suprotno Ustavu i Zakonu, bilo je praćeno brojnim nezakonitim izgovorima suda da uskrate pravdu Slobodanu Miloševiću i njegovoj porodici. Sud je istrajavao u neprihvatanju stava oštećenih da nema tog političkog interesa zbog kojeg bi smeo građanin Srbije da bude izveden iz pritvora suprotno odluci suda i predat predstavnicima Tribunala bez postupka, bez prava na žalbu, bez prava na Zakon i Ustav. Sve odluke izvršne vlasti o predaji Miloševića su proglašene neustavnim a suprotstavljanje nadležnog sudije i predsednika suda nisu sprečili tadašnjeg upravnika zatvora da suprotno Zakonu građanina Srbije izvede iz pritvora“, dodaje se.

Kancelarija Tomanović je najavila da će, kao punomoćnik naslednika Slobodana Miloševića, sina Marka, uložiti žalbu i tražiti da Apelacioni sud naloži Višem sudu da nastavi postupak i donese odluku da „otimanje u ime politike nije dozvoljeno“.