Vučić na konferenciji AIPAC: Srbi i Jevreji bili jedni uz druge tokom istorije

Vesti 02. mar 202007:04 > 07:08
Tanjug/Instagram/BuducnostSrbijeAV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Vašingtonu na konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) da su Srbi i Jevreji uvek bili jedni uz druge tokom istorije i da se uzajamna podrška nastavlja i danas. Na početku obraćanja Vučić je prisutne pozdravio na hebrejskom i engleskom jeziku, prenosi RTS.

„Ima mnogo toga što je zajedničko za Srbe i Jevreje. Imali smo zajedničku jezivu sudbinu u Drugom svetskom ratu, u koncentracionom logoru Jasenovac, na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske. Veoma sam ponosan što mogu da kažem da smo uvek bili u toliko dobrim odnosima sa Jevrejima tokom istorije. Mi volimo Jevreje i učinićemo sve što možemo da unapredimo naš odnos“, rekao je Vučić na godišnjoj konferenciji AIPAC-a, proizraelske lobističke organizacije.

Vučić je kazao da Srbija, koja se u regionu „suočava sa veoma kompleksnom situacijom“, pokušava da nađe „najbolji mogući način da uradi nešto zvanično u Jerusalimu“.

POVEZANE VESTI

„Uskoro ćemo otvoriti ne samo kancelariju naše Privredne komore, već uz nju i zvaničnu državnu kancelariju u Jerusalimu, sa zvaničnom zastavom Srbije, pored naše ambasade u Tel Avivu. To je takođe naš način da iskažemo poštovanje jevrejskom narodu“, naveo je Vučić.

On je rekao da je jedini predsednik koji je obeležio 75. godišnjicu oslobođenja nacističkog logora Aušvic tako što je na zgradi predsedništva u Beogradu istakao žutu zastavu s Davidovom zvezdom i natpisom „Jude“ (Jevrejin).

„Tako su Nemci obeležavali Jevreje u Drugom svetskom ratu, to je bio njihov način da ponize Jevreje, a ovo je bio moj način da kažem da je to znak ponosa i mi smo veoma ponosni da imamo tu zastavu ispred našeg predsedništva“, kazao je Vučić.

On je naveo da je Srbija nedavno učinila „nekoliko stvari za prijateljstvo“ s jevrejskim narodom.

„Mi smo 2016. godine postali prva zemlja u Evropi koja je usvojila Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika. Na osnovu tog Zakona, do sada smo isplatili više od 30 miliona evra jevrejskim opštinama u Beogradu, Novom Sadu i Subotici“, rekao je predsednik Srbije.

On je kazao i da je Skupština Srbije nedavno usvojila Zakon o Memorijalnom centru „Staro sajmište“, radi trajnog spomena na sve Jevreje, Srbe i druge ubijene od nacista na tom mestu u Drugom svetskom ratu.

Vučić je rekao i da je u decembru 1917. godine, u veoma teško vreme za Srbe u Prvom svetskom ratu, predstavnik Srbije u SAD Milenko Vesnić podržao Balfurovu deklaraciju i rekao da Jevreji ne samo da imaju pravo na svoju državu nego i da ona bude nazvana Izrael.

„Veoma sam ponosan što mogu da istaknem činjenicu da je pre dve godine predsednik (Izraela Ruven) Rivlin posetio Srbiju i što smo zajedno otvorili ulicu Teodora Hercla (u Zemunu). Herclovi baba i deda sahranjeni su na Jevrejskom groblju u Zemunu, kao i baba i deda Rabina Alkalaja koji su takođe živeli u Beogradu“, dodao je Vučić.