Ekološki aktivisti više neće da čekaju nadležne, sami zatrpali izlive u Krivaju

Vesti 01. mar. 202020:21 > 20:36
Podeli:
Izvor: N1

Aktivisti Ekološkog pokreta iz Srbobrana su, nakon višegodišnje borbe sa zagađivačima reke Krivaje, odlučili da više ne čekaju nadležne da nešto preduzmu. Angažovali su radnike i krenuli da zatrpavaju mesta gde se otpadne vode sa obližnje farme svinja izlivaju u lagune nadomak Krivaje. I dok ekolozi vlasnike i opštinu kritikuju zbog nerešavanja problema, njih optužuju za "medijske napade".

Jedna uz drugu – reka i laguna puna otpadnih voda. Deli ih samo uzan zemljani put. Do pre petnaestak dana, ova voda stizala je do reke. Pregrađivanjem kanala, to je zaustavljeno, a ekolozi su odličili da povuku sledeći potez, da i fizički zaustave punjenje lagune.

„Mi smo hteli da prekinemo sa tim, uzmemo stvar u svoje ruke“, poručuje Dragan Kurjački iz Ekološkog pokreta i dodaje da je to neki vid građanske neposlušnosti.

Da su na klizavom terenu, bilo im je jasno od početka. Ipak, bager je uspeo da stigne do cilja. Nanosima zemlje zatrpali su mesta na kojima se osoka sa svinjske farme izliva u lagunu. Po njihovoj proceni, blizu 18 hiljada kubnih metara godišnje.

„Ona se tu sliva, cedi se u zemljište, preko zemljišta dolazi u podzemne vode, dolazi u Krivaju. U Krivaji nema živog sveta“, ističe aktivista Mirko Paroški.

Života u reci nema unazad deset godina, zbog brojnih zagađivača na njenom toku. Ovom koraku ekologa prethodilo je obraćanje inspekcijama. Najpre lokalnim, što nije dalo efekta, a zatim pokrajinskim i republičkim, priča Dragan Kurjački.

„Dobili smo usmeni odgovor republičke inspektorke za poljoprivredu, gde ona kaže da im je naložila da više ne smeju ispuštati u tu lagunu i da poprave njihove betonske lagune koje su u zadnjem delu probijene i prelivaju se na poljoprivredno zemljište“, navodi on.

Da će sa tim prestati, vlasnik farme im je obećao, kažu, pre više od godinu dana. Zajedničke sastanke imali su i u opštini, ali se na terenu ništa nije promenilo.

I dok za N1 o Krivaji u opštini ne žele da govore, uprava „Extrafarme“ nije želela kamere na svom posedu. Oglasila se pisanom izjavom u kojoj ekologe optužuju za „medijsko uznemiravanje“. Navode da sporna laguna postoji već decenijama, dok su oni vlasnici farme od 2017. I ekološke, ali i finansijske probleme farme, koju su zatekli u teškom stanju, počeli su, kažu, odmah da rešavaju. Najavljuju i da na proleće kreće izgradnja nove lagune i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Ekolozi odgovaraju – uradite najpre ono što vam je naloženo. „I pored toga što je Poljoprivredna inspekcija naložila da se više ne ispušta, evo već nedelju dana se i dalje ispušta“, podseća Kurjački.

Rešenje za Krivaju, ekološku crnu tačku, počeće izgradnjom prečistača otpadnih voda u Bačkoj Topoli i Malom Iđošu, za koje je Pokrajina krajem godine izdvojila novac. Ipak, prvi korak, kaže Kurjački, mora biti rešavanje problema u sopstvenom dvorištu.