Rasprava Radete i Macure u Skupštini o Zakonu o nestalim bebama i amandmanima

Vesti 29. feb. 202014:04 > 14:07
Podeli:
Izvor: N1

Poslanici Srpske radikalne stranke ocenili su da je Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji "lakrdija" i da "predstavlja legalizaciju trgovine decom".

Dodali su da se njime neće rasvetliti istina o bebama koje su nestale iz porodilišta i da bi trebalo da bude povučen iz skupštinske procedure.

Poslanica SRS Vjerica Radeta rekla je da je juče Vlada Srbije, u kasnim popodnevnim satima, organizovala sastanak kome je prisustvovala „neka inicijativa za ekonomska i socijalna prava, fondacija čiji je predsednik Milan Antonijević, Soroševac i poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura, koja je osnovala Beogradsku grupu roditelja nestalih beba, kao i predstavnici ove grupe“.

POVEZANE VESTI

Radeta je rekla da su formirali komisiju koja će biti mešovita, a da je od 250 poslanika tom sastanku prisustvovala samo Macura, koja je zauzvrat povukla svoje amandmane i ocenila da je to „skandal nad skandalima“.

„Tatjana Macura se bori protiv ukradenih beba, žena koja je takođe kradljivac. Ona je ukrala mandat. Neko krade bebe, neko mandat, šta je kome pri ruci. I ona ima prioritet da bude neki lik koji će upravljati odlukama Vlade Srbije i cele Narodne skupštine samo zato što je spremate da izađe na izbore“, istakla je Radeta.

Ona je rekla da ovog zakona „treba da se stidi Vlada Srbije i svaki poslanik koji za ovu bruku bude glasao“.

Radeta je istakla da „sve velika prevara“ i da već postoji vladina komisija, kao i da su radikali tražili da im Vlada kaže šta je ta komisija uradila.

„Skandal ste napravili ovim zakonom od početka, a skandal nad skandalima je ovo što je Vlada uradila juče. Neka vam služi na čast da ste toliko nisko pali da se zbog izborne kampanje ovako grubo igrate životima ljudi, sudbinama porodica, sudbinama ljudi koji možda jesu ili nisu oteti“, istakla je Radeta.

Macura je rekla da je očekivala ovakve napade, ali ne i „kletve koje je Radeta uputila“ poslanicima i javnosti koja se uključila u rešavanje problema nestalih beba.

„To je najblaže rečeno na nivou svake zone sumraka i svakog ko zloupotrebljava ovu temu za lične obračune sa poslanicima, javnošću i udruženjima roditelja nestalih beba treba da bude sramota“, rekla je Macura i dodala da nije osnovala Beogradsku grupu roditelja.

Ona je apelovala na poslanike da dobro poslušaju šta su bili zahtevi roditelja koji su protestovali ispred Skupštine Srbije i koji su tražili da se ovaj zakon modifikuje.

„Dovođenjem jednog odeljka u ovaj zakon praktično smo dobili sigurnost da će apsolutnom većinom roditelji biti involvirani u proces istraga o njihovoj nestaloj deci“, istakla je ona.

Radeta je odgovorila da Macura ima mandat stranke Dosta je bilo od 2016. godine i da ga je „ukrala sa još nekoliko poslanika, navodeći da nije kletva da je Macura kradljivac mandata“.