Tribina: Slučaj Nedeljnik ogroman poraz države, kako je Vulin došao do teksta

Vesti 26. feb 202023:30 > 23:39
FoNet/Aleksandar Levajković

Učesnici vračarskih razgovora "Neko nas posmatra" ocenili su da je slučaj "Nedeljnik" ogroman poraz za državu i da bi onaj ko je u Srbiji zadužen da brine o bezbednosti građana i poštovanju zakona trebalo da pita ministra odbrane Aleksandra Vulina kako je došao do teksta koji nije objavljen.

Tekst je bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac poslao glavnom i odgovornom uredniku lista „Nedeljnik“ Veljku Laliću.

Lalić je rekao da je slušanje i presretanje komunikacije novinara jedno od najgorih krivičnih dela koje može da se napravi u jednoj državi. On je rekao da ovaj slučaj pokazuje „stanje u kome se nalazimo, ugroženost ionako krhke slobode medija“, što treba da nas zabrine. 

„Ne očekujem neki veliki odgovor ukoliko ova priča ne bude toliko interesantna, jer je ona i bizarna i onda vidite da je interesantna i strancima“, rekao je Lalić. 

On je rekao da povodom ovog slučaja deset dana nema reakcije Tužilaštva i najavio da će sutra podneti krivičnu prijavu.

POVEZANE VESTI:

Šutanovac je rekao da je Vulin, bez obzira na koji način je došao do teksta, prekršio zakon. On kaže da je privatna prepiska Ustavom
zagarantovano pravo za svakog građanina Srbije. 

„Otvaranje prepiske je izuzetno teško krivično delo“, istakao je Šutanovac. 

On je upitao koji stepen bahatosti neko može da ima, ne samo da čita prepisku između njega i Lalića, nego da uopšte ne pogleda novine da li je taj tekst objavljen. Šutanovac je rekao da je Vulin na ovaj način dao do znanja da prati privatne prepiske. 

Glavni i odgovorni urednik agencije Beta Dragan Janjić ocenio je da bi presretanje mejla trebalo da se kvalifikuje kao krivično delo i da bi tužilac trebalo da pita Vulina kako je došao do teksta. 

„Strašno je što se najviši državni funkcioneri i to oni koji se bakću sa ministarstvima sile na taj način bahato odnose prema pravu, prema pravima građana“, rekao je Janjić.

On je dodao da sve države prisluškuju, ali se tačno zna kako se to radi, postoje pravila, mora da postoji sudski nalog. 

Janjić je ocenio da je ovo „užasan događaj“ i „ogroman poraz za državu, za organe javne vlasti, jer su oni pokazali da su potpuno šuplji, da rade onako kako im padne na pamet i kako u određenom trenutku neko od njih želi“.

On pretpostavlja da je Vulin do teksta mogao da dođe na dva načina, preko „službe, što je vrlo verovatno“ i mogao je da plati nekog privatno da presreće mejlove i da mu dostavi. Janjić je rekao da se „i u jednom i u drugom slučaju pravi vrlo ozbiljan prekršaj“, jer Vulin kao ministar ne sme da zloupotrebljava službe.