Voda u novosadskim bazenima neispravna, Vučević kaže problem i preopterećenost

Vesti 26. feb 202017:36 > 19:41
N1

Nakon zatvaranja gradskih bazena u Novom Sadu zbog utvrđene hemijske neispravnosti vode, za šta su građani saznali tek iz medija, budući da je nadležno javno preduzeće to prećutalo, ostavku je podneo direktor SPENS-a, Milan Jarić. U obrazloženju koje je prosledio medijima, navodi da preuzima ličnu i moralnu odgovornost, te da je do poremećaja kvaliteta vode doveo kvar tehničkog sistema. U međuvremenu, utvrđeno je da ni drugi bazen u vlasništvu grada nije imao vodu zadovoljavajućeg hemijskog sastava.

Bazeni novosadskog SPENS-a od petka su zatvoreni za javnost. Ne samo plivačku. Uz obrazloženje da pristup imaju samo službena lica, nije dozvoljeno ni snimanje. Sve do petka, bazene su redovno koristili građani, sportisti i deca.

POVEZANE VESTI

„Pa mi smo dobili zvaničnu informaciju koju je SPENS objavio da je usled havarije na elektroinstalacijama došlo do prekida rada bazena“, navodi Jelena Radić Drk, stanovnica Novog Sada.

Jelenine tri ćerke treniraju plivanje pet puta nedeljno. Da bazeni zapravo nisu zatvoreni zbog havarije, već zdravstvene neispravnosti vode, saznali su tek kada je Radio 021 objavio rešenje pokrajinske Sanitarne inspekcije.

Dan kasnije, gradonačelnik saziva hitan sastanak, pa nalaže zatvaranje i proveru još jednog gradskog bazena – na Slanoj bari.

„Moja reakcija je bila da sačekamo da vidimo šta se stvarno dešava, da vidimo da li je potrebno da decu vodimo na neke dodatne kontrole zbog te situacije, što još uvek nemamo neku posebnu informaciju. Mislim da treba dati neko ko je vezan za zdravstvo u ovom slučaju“, navodi Jelena Radić Drk.

I pored najave da će stručnjaci Zavoda za javno zdravlje Vojvodine, koji gradske bazene i kontrolišu, odgovoriti na pitanja N1, to se nije dogodilo.

Na zvaničnom sajtu objavili su saopštenje u kom navode da nije utvrđena mikrobiološka neispravnost vode u bazenu, što je od ključnog značaja. Takođe, i da prekoračene vrednosti hemijskih parametara nisu opasnost za zdravlje ljudi.

Na razgovor nije pristao ni sada već bivši direktor SPENS-a, Milan Jarić. Nakon što je gradonačelnik zatražio njegovu ostavku, oglasio se saopštenjem – da preuzima ličnu i moralnu odgovornost, te da je nastali tehnički kvar uzrokovan dotrajalošću opreme.

„Nema niko ništa da prikriva, ljudi. Jer kad bih prikrivao nešto, ja ne da se igram sa drugima. Ja se igram sa zdravljem mog deteta. Moj Danilo trenira vaterpolo na bazenu pet dana nedeljno“, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Kao ni drugi roditelji, kaže, ni on nije znao pravi razlog za zatvaranje bazena. Ipak, za razliku od drugih, blagovremeno je informisan i da opasnosti po zdravlje nema i šta je uzrok neispravnosti vode.

„Nekoliko faktora – loše instalacije, stare instalacije i dotrajala tehnologija, hlor i nepoštovanje kućnog reda prilikom upotrebe bazena“, naveo je Vučević.

N1

O tome je na jučerašnjoj pres konferenciji govorio i gradski „ministar“ sporta, ali su poziv ponovo dobili samo odabrani mediji.

N1: Zašto samo odabrani mediji dobijaju poziv za određene pres konferencije?

Vučević: Evo vi dobijate, Nataša, od mene direktno, najdirektnije…

Tako direktno kaže da su bazeni preopterećeni, te da će, uz rekonstrukciju, morati i da redukuju broj korisnika.

I na drugom gradskom bazenu na Slanoj bari menjaće filtere, jer se ispostavilo da ni tamo voda nije hemijski ispravna.

Vučević: Znate ko upravlja tim bazenom? Vaterpolo klub Vojvodina. Ne optužujem ih, ništa ne kažem loše. To su moji lično prijatelji.

Nije mu namera, kaže, ni da ih abolira.

Direktor bazena na Slanoj bari takođe nije imao vremena za razgovor. Kratko je rekao samo da se ispravnost vode kontroliše jednom nedeljno, ali nam tražene podatke sa poslednje kontrole nije dostavio.