Vučić: U Srbiji nema zaraženih koronavirusom

Tanjug/Dragan Kujundžić

U Republici Srbiji nema zaraženih koronavirusom, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa predstavnicima svih zdravstvenih i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv koronavirusa.

Vučić je ukazao na, kako je rekao, „kampanju laži i neistina na društvenim mrežama“ da u Srbiji ima preminulih od koronavirusa.

„Ne samo da nema smrtnih slučajva, već nemamo ni one koji su pozitivni na koronavirus. Dakle, koronavirus u Srbiji u ovom trenutku ne postoji“, poručio je Vučić.

Vučić je kazao i da su dogovorene komplente mere prevencije, i hitne reakcije svih nadležnih organa Republike Srbije u slučaju pojave koronavirusa.

„Predvideli smo sve do najsitnijih detalja. Od toga da ćemo povećati broj sanitetskog osoblja na graničnim prelazima koja nisu obuhvaćena sanitetskim timovima. Dakle, mi na svim glavnim prelazima, posebno prema Hrvatskoj, Mađarskoj, na sva tri aerodroma, svuda imamo sanitetske timove, pojačaćemo to i sa sanitetskim timovima prema Bugarskoj i Severnoj Makedoniji. Pripremili smo sve naše ustanove, objekte, sobe, uredili, uređujemo za potencijalne bolesnike, napravili sve što je potrebno da možemo da ih izlečimo. Zamolili smo dve kompanije koje proizvode zaštitne maske da ubrzaju svoju proozivodnju te vrste robe. Nikakvih problema nećemo imati, sem problema sa namernim ili slučajnim izazivanjem panike“, poručio je predsednik.

Najavio i da će ministar trgovine Rasim Ljajić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež održati razgovore sa svim snabdevačima kako nikakve panike na tržištu ne bi bilo.

Zamolio je građane da ne kupuju brašno i konzerve, jer nema potrebe da troše novac.

„Srbija neće zatvarati granice, zato što nećemo da glumatamo pred našim ljudima. To je najlakši posao koji ne bi doneo ništa“, rekao je Vučić.

Poručio je da nema mesta panici, i da je neuporedivo veća smrtnost od običnog sezonskog gripa nego od koronavirusa.

Vučić je rekao i da se država opredelila za poptuno otvoreni pristup i informisanje u svakom trenutku. Kako je najavio, Ministarstvo zdravlja će od sutra, svakog dana na svom sajtu, dva puta dnevno – u 8 i 18 časova, objavljivati sve promene i sve važne informacije u vezi sa koronavirusom.

Kon: Zdravstveni sistem potpuno spreman

Načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje, epidemiolog dr Predrag Kon ocenio je, posle sastanka sa predsednikom Vučićem, da medijski udar ne odgovara stvarnoj pretnji sa kojom se susrećemo.

Kazao je da bi pretnju od koronavirusa uporedio sa pretnjom od pandemijskog gripa 2009. koju smo, kako je rekao, relativno lako i dobro prebrodili. Smrtnost hospitalizovanih pacijenata tada je bila oko 2,3 odsto, a koronavirus trenutno ima stopu smrtnosti od dva odsto, možda i niže.

„Ta epidemija u Kini se postupno gasi. U isto vreme imamo svega 2.500 obolelih izvan Kine, sada se pojavljuju nove epidemije koje su isključivo lokalne“, kazao je Kon i podsetio da je nama najbliža lokalna epidemija u Italiji.

Podvukao je da je zdravstveni sistem u Srbiji potpuno spreman da primi prve obolele.

„To ne znači da nećemo možda imati neku manju epidemiju, ili možda koji smrtni slučaj, ali daleko od toga da to može da utiče na ukupni život u našoj Srbiji“, kazao je Kon.

Ukoliko koronavirus preživi na južnoj hemisferi sa prelaskom u leto, kako je rekao, nastavićemo da živimo sa koronavirusom kao što živimo sa virusom gripa.

Nestorović: Najsmešniji virus u istoriji čovečanstva

Pulmolog Branimir Nestorović je posle sastanka sa predsednikom Vučićem, izrazio čuđenje što se narod koji je preživeo bombardovanje i sankcije sada plaši, kako je rekao, „najsmešnijeg virusa u istoriji čovečanstva“.

„Da nemamo test, ne bi znali da je epidemija. U toku epidemije gripa imali smo izuzetno teške slučajeve, teške pneumonije, ništa nije bilo interesantno. Apelovao bih na sve, znam da se klikovi broje, pričao sam na Prvoj TV o tome, i iz celog mog izlaganja bilo je – profesor je rekao da će virus doći u Srbiju. Nema razloga za paniku, ovaj put nema razloga za paniku, više ljudi umire od mnogih drugih bolesti u Srbiji“, poručio je on.

Nestorivić je ukazao i da je epidemija u Kini pri kraju, i istakao da estrogen štiti žene i da mogu slobodnu da putuju u Italiju u šoping, jer je „čuo da će biti velikih popusta“.