BAS diskriminisao Rome, Poverenica traži izvinjenje i obuku za zaposlene

Vesti 26. feb 202012:31 > 12:41
Izvor: N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti utvrdila je da je Beogradska autobuska stanica (BAS) diskriminisala pripadnike romske nacionalne manjine koji su radili na raznošenju prtljaga na toj stanici, saopštila je danas Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11, koja je podnela pritužbu.

U saopštenju A11 podseća da je posle premeštanja dolaznih perona na Beogradskoj autobuskoj stanici nosačima, koji su kao registrovani preduzetnici godinama radili na raznošenju prtljaga, obezbeđenje onemogućilo pristup peronima uz obrazloženje da „Cigani ne mogu više da rade“.

Nosači prtljaga su tada, kako se navodi, takođe trpeli pritiske i policije koja im je oduzimala kolica za prenos prtljaga i udaljavala ih sa obrazloženjem da nemaju ovlašćen pristup stanici.

Poverenica je donela preporuku prema kojoj BAS treba da uputi pisano izvinjenje diskiminisanim osobama, da sprovede obuku za zaposlene o prepoznavanju diskriminacije sa posebnim osvrtom na diskriminaciju pripadnika romske nacionalne manjine i da omogući svim pripadnicima romske nacionalne manjine nesmetano korišćenje staničnih usluga.

Preporučeno je i da pri eventualnom organizovanju stanične službe prilikom zapošljavanja BAS razmotri mogućnost sprovođenja afirmativnih mera za pripadnike romske nacionalne manjine imajući u vidu njihovu prethodnu zastupljenost u obavljanju tog posla, prenela je Inicijativa.