Zatvoren još jedan bazen u Novom Sadu

Vesti 25. feb 202010:29 > 14:31
Morgue File/Ilustracija

Gradske vlasti u Novom Sadu zatvorile su danas još jedan bazen zbog sumnje da voda nije zadovoljavajućeg kvaliteta. Pre nekoliko dana zatvoreni su bazeni na Spensu, a danas i bazen u Sportskom centru "Slana bara", u naselju Klisa.

„Odluka o zatvaranju bazena u ‘Slanoj bari’ mora da ostane na snazi sve dok se tačno ne utvrdi kakav je kvalitet vode u tom bazenu. Pozvani su svi nadležni organi i inspekcijske službe da dostave izveštaje, i po potrebi, urade i dodatna ispitivanja kvaliteta vode u bazenima“, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Dodaje se da sve što preti da dovede u pitanje zdravlje građana Novog Sada, a posebno najmlađih sugrađana, zahteva hitnu i odgovornu reakciju.

„Zato očekujemo od nadležnih organa da se utvrdi činjenično stanje, hitno preduzmu sve mere za otklanjanje eventualnih propusta, kao i da se utvrdi kako je do ove situacije došlo kako bismo preduzeli mere da se više ne ponovi“, navodi se u saopštenju sa jutrošnjeg sastanka koji je hitno sazvao gradonačelnik Miloš Vučević.

Pored građana, ove bazene koristi veliki broj mladih plivača i vaterpolista u Novom Sadu.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zatražio je danas od direktora Javnog preduzeća Sportski i poslovni centar „Vojvodina“ (Spens) Milana Jarića da podnese ostavku zbog neispravne vode u bazenima na Spensu, dok novosadski portal 021 tvrdi da su odgovorni prikrivali da u vodi na bazenima Spensa postoji opasno jedinjenje. 

„Niko se neće igrati sa zdravljem gradjana, pre svega naše dece. Mislim da će direktor Spensa podneti ostavku, jer neko mora snositi odgovornost, a javnost će o svemu što se tiče bazena biti blagovremeno obaveštena. Činjenica je da je oprema stara 12-13 godina, pumpa nije radila zbog kvara trafo stanice, pa je povećan unos hlora i druge su vrednosti poremećene. Bazeni će biti zatvoreni sve dok se ne obezbede normalni uslovi za rad“, naveo je Vučević.

Gradonačelnik Vučević je još rekao da je sa vlasnicima privatnih bazena razgovarao kako bi se obezbedilo alternativno rešenje za građane, o trošku Grada, pre svega za one koji se bave sportom, ali i za one koji imaju godišnje karte. 

Dodao je da i njegov mlađi sin trenira vaterpolo na Spensu. 

„Bazen već svakako ima mnogo problema i već 20 godina je zreo na rekonstrukciju“, naveo je Vučević i dodao da bi Grad krenuo i ranije sa radovima, ali ne može dok ne počnu da rade otvoreni bazeni na Spensu i na Sajmištu.

Novosadski SzS najavljuje krivične prijave zbog zatvorenih bazena

Novosadski ogranak Saveza za Srbiju najavio je da će podneti krivične prijave protiv odgovornih u JP Sportski i poslovni centar „Vojvodina“ (Spens) i Gradskoj upravi pošto pribavi sve podatke i dokaze o „zatrovanoj“ vodi u bazenima na Spensu i „svesnom obmanjivanju javnosti u pokušaju da se prikriju stvarni razlozi zbog kojih se bazeni naprasno renoviraju“.

„Od odgovornosti za ugrožavanje zdravlja građana, prikrivanje činjenica i lažno obaveštavanje javnosti nipošto se ne može osloboditi gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji sada pokušava da aferu zataška najavom smene direktora popularnog Spensa. Odluka gradskog rukovodstva da sada zatvori i bazen u Sportskom centru ‘Slana bara’ pokazuje da su razmere skandala i potencijalne pretnje po zdravlja ljudi mnogo veće nego što su zvaničnici spremni da priznaju“, ocenili su iz Saveza za Srbiju. 

Oni su vlast u Novom Sadu nazvali „kancerogenom“.