Prvanović: Bujoševiću, izabrali ste da budete Barbara

Vesti 25. feb 202007:21 > 07:23
N1

Naučni savetnik Instituta za fiziku i inicijator za promenu uređivačke politike Radio-televizije Srbije (RTS) Slobodan Prvanović obratio se direktoru RTS-a Draganu Bujoševću otvorenim pismom u kojem ga podseća da je odgovoran javnosti i gledaocima, a ne političkim interesima vlasti, i da je razlog postojanja medija - javni interes, a ne lični.

„Građani Vas podsećaju da ste u obavezi da poštujete pravo građana da saznaju istinu. Laž nije drugačije mišljenje. Klevete koje objavljujete ne spadaju u slobodu mišljenja. Građani Vam poručuju: ne možemo se dogovarati oko istine. Podsećamo Vas da nemate pravo da koristite Javni servis u propagandne svrhe. Podsećamo Vas da nemate pravo da obmanjujete javnost. Podsećamo Vas da nemate pravo da menjate činjenice. Građani Srbije Vas podsećaju da je objavljivanje kleveta nespojivo sa novinarskom profesijom. Građani Vas pozivaju da prestanete da namerne laži Aleksandra Vučića tretirte kao informacije“, navodi se u otvorenom pismu Prvanovića.

On dodaje da je direktor RTS-a dužan da novinare zaštiti od cenzure i pritisaka, a da se autocenzura smatra kršenjem profesionalnih i etičkih normi.

„Građani Srbije koji plaćaju pretplatu imaju pravo na časnog i odgovornog direktora, a Vi ste izabrali da budete Barbara“, istakao je Prvanović i prvom čoveku javnog servisa poručio da će ostati upisan u „mračni deo istorije sunovrata slobode medija i zloupotrebe profesije“.

Prvanović zaključuje da građani zahtevaju da se Bujošević povuče sa mesta koje je, kako kaže, uzurpirao i osramotio.

Članovi akademske zajednice, među kojima je i Prvanović, najavili su za 29. februar protest na Trgu Nikole Pašića, nezadovoljni zbog ćutanja RTS-a na zahteve da se promeni uređivačka politika, a rukovodstvo podnese ostavke.