Zelenović "ispao iz voza", u SzS-u iznenađeni, ali se ne plaše za ideju bojkota

Vesti 24. feb 202018:48 > 19:08
N1

Stranka Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića nije više deo Saveza za Srbiju. Odlukom da izađe na izbore u Šapcu Zelenović je sam sebe isključio, navode u Savezu.

Voz Saveza za Srbiju nastavlja bez jednog putnika. Stranka Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića izašla je na stanici – izbori. Gradonačelnik Šapca neće bojkot, već novi mandat.

„Dakle, to je voz koji ide u pravcu borbe sa režimom Aleksandra Vučica kroz bojkot, do poštenih izbora. Iz tog voza se samoisključio gospodin Zelenović odlukom da ipak izađe na izbore. Radi istine – nikada, nikada, nikada on takvu mogućnost nije pomenuo“, navodi Janko Veselinović (SzS).

POVEZANE VESTI

I baš zato ih je Zelenovićeva odluka iznenadila. Janko Veselinović, inače trenutno predsedavajući Saveza za Srbiju, podseća na neke ranije izjave Nebojše Zelenovića u kojima je, kako kaže, zagovarao bojkot na svim nivoima.

„Verujem da je građanima Šapca važno ko im vodi grad… Građanima Šapca je važno i kako izgleda država u kojoj žive i kako funkcionišu institucije, da li policija radi svoj posao, da li tužilastvo, kako se leče i da li rade škole“, izjavio je 11. avgusta 2019. Zelenović, gostujući na N1.

Danas Nebojša Zelenović, veruje da u Šapcu, gde je on gradonačelnik, ima uslova za fer i slobodne izbore i da je moguće odbraniti se od SNS i ljudi poput Milana Ostojića Sandokana.

„Ja razumem da je Sandokan u Beogradu na nivou nekakve dosetke“, izjavio je Zelenović u Utisku nedelje na TV Nova S.

Olja Bećković: Nije, zato što je Beograd pun Sadokona i Srbija je puna Sandokana, zato i jeste primedba – zašto je Sandokan najopasniji za vas, a vi tvrdite da ste vi osvojili slobodu…

Zelenović: Nije Sandokan opasan za mene, Sadokan je opasan za Šabac i Šapčane. On jeste opasan, zato što je jedan opasan kriminalac.

N1

Razlozi za izlazak na lokalne izbore su legitimni, ali ih je trebalo mnogo ranije jasno saopštiti, smatra profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) Đorđe Pavićević.

„Onda kada je pregovarano ili razgovarano o bojkotu, trebalo je da bude jasno da se razdvajaju nacionalni izbori od lokalnih izbora, što je sasvim legtimno i u redu, čak i kao pristup je moglo da prođe… Ovako je unelo mnogo šumova u opoziciju, u među birače, mnogo neslaganja, čak i nekih sukoba“, navodi Pavićević.

U Savezu, međutim, navode da odluka Zelenovića da izađe na izbore, nije narušila ideju bojkota.

„To danas jeste vest, ali mislim da će odlučnost za bojkot biti još veća narednih dana“, ocenio je Janko Veselinović.

Poput Šapca mogao bi i Paraćin na izbore. Gradonačelnik Paraćina, Saša Paunović, zatražio je od DS da mu dozvoli izlazak na izbore. Još čeka odgovor.