Ko su "narodne patrole" i od koga štite građane?

Vesti 24. feb 202016:50 > 16:51
Podeli:
Izvor: Printscreen

Više javno tužilaštvo u Beogradu potvrdilo je za N1 da vrši provere u vezi sa pojavom takozvanih "narodnih patrola", odnosno grupa muškaraca koji su organizovano pretili migrantima u centru Beograda. Kako je danas, kada je balkanska ruta zvanično odavno zatvorena, pitanje migracija dospelo u žižu javnosti?

Pre pet godina, blizu milion izbeglica prošlo je kroz Srbiju. Danas, kada je po zvaničnim podacima van prihvatnih centara nešto više od 600 migranata, pojavile su se samoorganizovane grupacije koje im ograničavaju kretanje, navodno pokušavajući da zaštite građane Srbije od njih. Da li je građanima zaista potrebna zaštita od tražilaca azila?

POVEZANE VESTI

„Za svih ovih pet godina koliko su migranti prisutni u Srbiji, niti je bilo većeg incidenta, osim između njih samih koje je policija vrlo brzo rešavala, niti je bilo potrebe za bilo kakvim angažovanjem bilo koga, a ponajmanje nekih samozvanih narodnih patrola“, rekla je Svetlana Palić, iz Komesarijata za izbeglice.

Iako je broj krivičnih dela koje se povezuju sa izbeglicama zanemarljiv, na društvenim mrežama i neodgovornim medijima pojavila se čitava paralelna realnost, zbog čega u Komesarijatu smatraju da su lažne vesti koren problema. Primera radi, na Badnje veče plasirana je informacija kako su migranti upali u stan na Vračaru, što se kažu, ispostavilo netačnim.

„Nego se ispostavi da im je neko izdao udžericu za 300 evra i da se to nekom komšiji ne sviđa. Prosto, kad vi imate naslov da su migranti upali u stan u centru Beograda, to naravno uznemiri građane, ali iza toga najčešće, u 99 odsto slučajeva se krije prenaduvanost tih priča“, dodaje Palić.

Kome odgovara izmišljanje incidenata i kreiranje neprijatelja? Ekstremnoj desnici, poručuju u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku. Samozvani vođa patrola u Beogradu Damnjan Knežević osnivač je i bivši potpredsednik pokreta Zavetnici. Takve formacije organizuju se po uzoru na ekstremističke pokrete iz okruženja, koje inspiraciju, kažu, pronalaze u nacističkoj Nemačkoj.

„Krajem Drugog svetskog rata u Nemačkoj su se formirale takozvane narodne milicije kako bi sprečile napad okupatora. Narativ koji se pravi u vezi sa tim nije dobar, a ono što postoji u Srbiji je da taj desni ekstremizam tiho raste i ono što nedostaje je što ključni politički akteri nemaju konkretan stav po tom pitanju“, smatra Saša Đorđević iz BCBP.

Đorđevića ćutanje vlasti i izostanak oštre reakcije nadležnih zabrinjava, jer je u pitanju potencijalno kršenje brojnih zakona, od rasne diskriminacije do ugrožavanja slobode kretanja. Jedina, kaže, institucija koja po Ustavu ima pravo nekom da ograniči kretanje je policija.