021: Voda na bazenima Spensa zagađena, preduzeće sakrilo informaciju od građana

Vesti 24. feb. 202016:34 > 16:38
Podeli:
Izvor: Freeimages/Tomas Aceytuno

Uprava Spensa obmanula je građane Novog Sada kada je u petak, 21. februara, saopštila da su bazeni zatvoreni zbog havarije na elektromreži - pravi i mnogo veći razlog je nalog sanitarne inspekcije još od utorka, 18. februara, u kojem se navodi da je bazenska voda zagađena, saznaje 021.rs.

Kako se vidi iz rešenja pokrajinske inspekcije, u koje je 021 imao uvid, laboratorijskim analizama je utvrđeno da voda nije ispravna za kupanje jer je prisutna povećana koncentracija trihalometana. Ovde se radi o grupi vrlo štetnih hemijskih jedinjenja koji su nusproizvod sredstava za dezinfekciju, najverovatnije hlora.

Uprava Spensa nije odgovorila na pitanja 021.rs u vezi sa saznanjima da je bazen zatvoren, između ostalog, zbog postojanja otrova u vodi. Prvo saopštenje u vezi sa zatvaranjem bazena medijima je stiglo u petak, 21. februara, a potom i uveče istog dana, sa informacijom da bazeni neće raditi ni tokom vikenda.

Preduzeće je i juče saopštilo da bazeni ne rade do daljnjeg. Rešenje pokrajinske inspekcije doneto je 18. februara, a dostavljeno je preduzeću 20. februara, što se vidi na dokumentu.

Da postoji problem sa zagađenjem nije znao ni gradonačelnik Miloš Vučević, koji je na pitanje 021.rs o saznanjima o prisustvu otrova rekao da je dobio informaciju od nadležnih u Spensu da je u pitanju kvar na trafo stanici.

„Dobio sam samo zvaničnu informaciju o havariji na elektromreži. Evo moram biti i ličan, moj mlađi sin trenira vaterpolo u velikom bazenu i ne bih se igrao sa zdravljem deteta tek tako. Niko se ne igra sa zdravljem ljudi i dece. Bazen već svakako ima mnogo problema i već 20 godina je zreo na rekonstrukciju“, naveo je Vučević i dodao da bi Grad krenuo i ranije sa radovima, ali ne može dok ne počnu da rade otvoreni bazeni.

On je rekao i da cela situacija mora da se iskontroliše, koliko god dana za to bude potrebno.