"Narodne" patrole u crnim kapuljačama prete migrantima, na potezu tužilaštvo

Vesti 23. feb 202019:09 > 19:13
Podeli:
Izvor: N1

Ovog vikenda društvenim mrežama kruži snimak na kom se vidi kako se grupa muškaraca u crnim kapuljačama, predstavljajući se kao Narodne patrole, noću kruži beogradskim ulicama i presreće migrante, preteći im i zapovedajući kako moraju da se ponašaju. Snimak je podeliila inicijativa "Nema predaje Kosova i Metohije", koja u opisu videa navodi da su njeni pripadnici ujedno i članovi patrola. U policiji kažu da su o svemu obavestili tužilaštvo.

Grupa muškaraca okupljena oko inicijative „Nema predaje Kosova i Metohije“ u petak uveče nije bila na Kosovu i Metohiji, već u centru Beograda. Sa crnim kapuljačama, hodali su ulicama i pokušali da zavode red. Među izbeglicama i migrantima sa Bliskog istoka.

Pročitajte još:

Delili su im pamflete, okruživali ih u grupama i govorili im da im zabranjuju kretanje van migrantskih centara od 22 sata do 6 ujutru. Predstavili su se kao „Narodne patrole“ i obavestili ih da im zabranjuju da se kreću i tokom dana, ako ih je zajedno više od troje.

Reč je o pretnjama i rasizmu kaže ekspert za azil i migracije Nikola Kovačević.

„U ovom konkretnom slučaju to su pretnje. Jedno od pitanja koje bih ja postavio: šta bi se desilo kad bi jedan od onih momaka iz Avganistana rekao – vi nemate pravo nama da govorite gde ćemo da budemo i šta ćemo da radimo, jer vi niste policija… Da li bi se na tome završilo ili bi se u tom momentu ugasila kamera i desilo nešto potpuno drugo“, pita Nikola Kovačević.

Upravo da će se desiti nešto drugo, ako ih izbeglice i migranti ne budu slušali, imaju na umu i oni koji se predstavljaju kao Narodne patrole.

„I ono što smo obećali migrantima, neposredno u kontaktu sa njima, je da ćemo mi od ove večeri i svih narednih večeri biti na ulicama i da im se ne isplati da prave gluposti, da diraju naše žene, da diraju našu decu, da diraju naše ljude… Mi ćemo odgovoriti, mi nismo Vlada, nismo policija, i odgovorićemo narodski, a to nikome ne ide u prilog“, naveo je Damnjan Knežević u videu koji kruži društvenim mrežama.

Da li će u prilog ovakvo ponašanje ići grupi u crnim kapuljačama ili će zbog toga oni koji su zaduženi za bezbednost, javni red i mir u državi tražiti da snose sankcije?

U policiji kažu da su o svemu obavestili tužilaštvo koje je naložilo da se ispitaju sve činjenice i okolnosti u vezi navedenog događaja i snimka koji se pojavio u javnosti.

Ponašanje takozvanih Narodnih patrola, među prvima je osudio i od tužilaštva zahteva reakciju Pokret slobodnih građana. Osudama su se priključili i iz Lige socijal demokrata i Stranke moderne Srbije.